Nitrianska MHD od septembra zdražie. Niektorí seniori prídu o nárok na zľavu


Foto: Nitrianska MHD od septembra zdražie. Niektorí seniori prídu o nárok na zľavu Foto: Facebook/Transdev Slovensko

Cestujúci mestskou hromadnou dopravou v Nitre si od 1. septembra 2023 priplatia. Poslanci nitrianskeho mestského zastupiteľstva odhlasovali zmenu tarifných podmienok ešte v júni, do platnosti však nový cenník vstúpi až začiatkom jesene.

Ceny sa nemenili niekoľko rokov

Ceny stúpnu pri väčšine druhov cestovných lístkov, k zmenám však podľa spoločnosti Transdev Slovensko dôjde aj v prípade nároku na bezplatnú a zľavnenú prepravu. 

Dopravca vysvetlil, že objednávateľ služieb mestskej hromadnej dopravy pristúpil „k úprave podmienok v snahe znížiť náročnosť dopadu prevádzky MHD na mestský rozpočet“.

Náklady na zabezpečenie služby v poslednom období rástli, avšak ceny niektorých lístkov sa vraj nemenili aj 16 rokov.

Zľavnený lístok si už u vodiča nekúpite

Po novom si už u vodiča nebudete môcť zakúpiť zľavnený 60-minútový lístok, bude to však možné ostatnými spôsobmi platby – dopravnou či platobnou kartou alebo v aplikácii BUS Nitra. Cieľom je eliminovať nákup cestovných lístkov u vodičov, aby sa skrátil pobyt autobusov na zastávkach a zrýchlila sa doprava. 

Za 60-minútový základný lístok u vodiča už zaplatíte 1 euro, rovnako tak sa cena daného lístka zvýšila aj v prípade zakúpenia cez SMS.

Ceny u krátkodobých a turistických lístkov

Ceny stúpli i v prípade krátkodobých lístkov, ktoré si zakúpite prostredníctvom aplikácie alebo karty, a to o 15 až 25 centov. Za 60-minútový základný lístok zaplatíte 75 centov, za zľavnený 45 centov a za osobitné cestovné tiež 45 centov. 

Krátkodobé turistické cestovné lístky zdraželi tiež. Napríklad 24-hodinový lístok bude stáť 3 eurá, 72-hodinový 6 eur a 168-hodinový až 10 eur. 


Zdražovanie sa dotklo aj predplatných lístkov – mesačných, štvrťročných, polročných i ročných, a to aj v prípade tých zľavnených. Základný mesačný lístok bude stáť 25 eur, štvrťročný 65 eur, polročný 115 eur a ročný až 185 eur. 

V prípade zľavnených predplatných lístkov zaplatíte za mesačný 15 eur, za štvrťročný 40 eur, za polročný 70 eur a za ročný 110 eur.


Zmeny v zľavnenej a bezplatnej tarife

Od septembra tiež dôjde k zrušeniu nároku na bezplatné cestovanie pre občanov Ukrajiny s tolerovaným pobytom na Slovensku. Od jesene budú platiť štandardné cestovné, ako ostatní občania. 

Poslednou zmenou je, že seniori vo veku 60 až 62 rokov prídu o nárok na zľavnené cestovné. Uplatniť si ho budú môcť až po dovŕšení 63. roku veku. Transdev však upozornil, že držiteľom dopravných kariet mladším ako 63 rokov bude nová tarifa nastavená automaticky. 

„Nie je potrebné, aby kvôli zmene navštevovali zákaznícke centrum,“ dodal dopravca. Do zákazníckeho centra tak budú musieť ísť až vtedy, keď im opätovne vznikne nárok na zľavnené cestovné.

Kompletný nový cenník cestovného:  

Druh cestovného lístka Nová cena (od 1. 9. 2023)
60-minútový občiansky u vodiča alebo cez SMS 1,-
60-minútový zľavnený u vodiča zrušený, platí jednotná cena 1,-
60-minútový občiansky kartou alebo cez apku 0,75
60-minútový zľavnený kartou alebo cez apku 0,45
60-minútový osobitné cestovné kartou alebo cez apku0,45
24-hodinový 3,-
72-hodinový 6,-
168-hodinový 10,-
mesačný – občiansky 25,-
mesačný – zľavnený 15,-
štvrťročný – občiansky 65,-
štvrťročný – zľavnený 40,-
polročný – občiansky 115,-
polročný – zľavnený 70,-
ročný – občiansky 185,-
ročný – zľavnený 110,-
ročný – osobitný pre držiteľov BJP alebo SJP bez zmeny, 24,-
ročný – osobitný pre držiteľov ZJP, DJP alebo KM bez zmeny, 12,-
ročný – osobitný pre občanov nad 70 r. a držiteľov ŤZP/ŤZP-Sbez zmeny, 2,-



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu