Päť tipov na výlet po stopách histórie: V Nitrianskom kraji nájdete rímsku pevnosť i slovanské hradisko


Foto: Päť tipov na výlet po stopách histórie: V Nitrianskom kraji nájdete rímsku pevnosť i slovanské hradisko Foto: Facebook: Trnavská univerzita v Trnave/zoborský skrášľovací spolok

V Nitrianskom kraji nájdete veľa zaujímavých miest, ktoré vám prezradia o našich dejinách veľmi veľa. Vyberte sa preto s nami po stopách histórie. Možno ani neviete, že týchto päť pamätihodností máte priamo „pod nosom“.


Skalnaté obydlia v Brhlovciach

Jeden slovenský unikát nájdete v Brhlovciach, neďaleko Levíc. Nachádza sa v uličke Šurda - v jadre pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry.

Hoci už na prvý pohľad ide o zaujímavé a vzácne obydlia, mnoho ľudí o tejto rarite vôbec netuší. Skalnaté obydlia si miestni v minulosti vytesávali do tufu, aby v nich našli útočisko pred nájazdmi Turkov. Zistili tiež, že majú aj ďalšiu skvelú vlastnosť – v zime hrejú a v lete chladia. 

Tekovské múzeum v Leviciach tu má od roku 1992 expozíciu a vy sa tak môžete prísť pozrieť na túto zvláštnu formu ľudového staviteľstva a bývania. Do skaly vysekané miestnosti sú dobovo zariadené, aby vám hodnoverne priblížili život obyvateľov Brhloviec i širšieho regiónu Hontu a Tekova. Uvidíte tam ľudový nábytok, kamenné nástroje aj hrnčiarske výrobky.

Zaujímavosťou je, že mnohé skalné obydlia sú dodnes obývané, iné zas miestni ľudia využívajú ako hospodárske priestory či vínne pivnice. 


Otváracie hodiny: apríl – október od utorka do nedele: 9:00 – 16:00 (zatvorené v čase obeda od 12:00 do 12:45)

Vstupné:

  • deti, dôchodcovia - 1 €
  • dospelí - 2 €

Rímska pevnosť Kelemantia

Ak by ste chceli ísť ešte hlbšie do minulosti, treba sa vybrať do obce Iža pri Komárne. Neďaleko brehu Dunaja sa totižto nachádza rímska pevnosť – jeden z dôkazov, že týmto územím kedysi prechádzali rímske vojská. Kelemantia bola v minulosti mohutnou a nedobytnou pevnosťou, do dnešných čias sa však zachovali len jej zvyšky. 

Táto ojedinelá historická pamiatka, ktorá je zároveň archeologickým náleziskom, má dnes podobu múzea v prírode a pre návštevníkov je prístupná po celý rok. Uvidíte tu časti pôvodných aj zrekonštruovaných objektov, opevnenia, pôdorys severnej brány, nárožné veže aj kasárne z 3. storočia. Nachádza sa tu tiež studňa a cisterna.


Rímske lapidárium

Pri Rimanoch ešte ostaneme, len sa presunieme do Komárna. Zaujímavú expozíciu môžete nájsť v južnej časti bastiónu, v objekte fortifikačného systému mesta. Nájdete tam rímske kamenosochárske pamiatky a rôzne exponáty z pevnosti Kelemantia či hraničného opevnenia Brigetio.

Väčšina z vystavených predmetov pochádza z 2. až 4. storočia nášho letopočtu. Uvidíte tu napríklad náhrobné kamene, sarkofágy, oltár zasvätený Jupiterovi aj portrét cisára Commoda.



Otváracie hodiny:

  • 1. júl – 31. august od utorka do soboty: 9:00 – 17:00 hod.
  • 1. september – 30. jún: zatvorené. Otvorené len pre skupinové návštevy, prehliadku si treba vopred dohodnúť.

Vstupné:

  • dospelí - 4 €
  • deti, študenti a dôchodcovia (do 70 rokov) - 2 €
  • deti (do 6 rokov) a dôchodcovia (nad 70 rokov) - bezplatné


Hradisko Valy

Za návštevu stoja aj slovenské Pompeje. Týmto názvom mnohí označujú slovanské hradisko Valy, ktoré sa nachádza nad obcou Bojná neďaleko Piešťan. Ide o najväčšie archeologické nálezisko na Slovensku a pre návštevníkov je voľne prístupné, a to celoročne. Z obce sa sem ľahko dostanete pešo i na bicykli.

Ako prvú uvidíte najväčšiu repliku slovanskej brány v strednej Európe, ktorej dominuje 11-metrová drevená veža. V nej sa nachádza expozícia s nálezmi ešte z čias Veľkej Moravy. V areáli hradiska môžete nazrieť do zemníc - dobových obydlí Slovanov a uvidíte aj zrekonštruovanú hlinenú pec, potravinovú jamu či kováčsku vyhňu. 


Zoborský kláštor

Nad mestom Nitra, na úpätí vrchu Zobor, nájdete zrúcaniny najstaršieho kláštorného komplexu na Slovensku. Vznikol pravdepodobne ešte v roku 880 a pôvodne patril benediktínom. V druhej polovici 15. storočia bol však vyplienený a zničený, preto na jeho mieste vyrástol nový kláštor pre kamaldulov. Dosiaľ sa z neho zachovala hlavná budova a oporné múry. 

Pozrieť si môžete i ruiny kostola sv. Jozefa a zvyšky príbytkov mníchov. Pri prehliadke nezabudnite využiť aj mobilnú aplikáciu 7pahorkov a vďaka rozšírenej realite uvidíte, ako vyzeral priestor, kde mních kedysi býval, študoval, pracoval a oddychoval.

Cesta k ruinám kláštora vám zaberie len pár minút, stačí ísť po prehľadne značenom chodníku. Prístupný je celoročne. Výlet môžete spojiť aj s ľahkou túrou, keďže práve odtiaľto vedie viacero turistických chodníkov, napríklad na vysielač a vrch Zobor. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu