Cyklotrasa zo Štúrova do Chľaby je otvorená, dostanete sa ňou až do Budapešti


Foto: Cyklotrasa zo Štúrova do Chľaby je otvorená, dostanete sa ňou až do Budapešti Foto: pixabay.com

Ešte 15. novembra 2023 bola slávnostne odovzdaná nový cyklochodník, ktorý spája mesto Štúrovo a obec Chľaba. Vybudovaný bol v rámci cezhraničnej spolupráce s Maďarskom. 

Súčasťou projektu s názvom Bike Paradise bolo aj vybudovanie cyklotrasy prepájajúcej obce Ipolydamásd a Letkés na maďarskej strane hranice. Spolu pribudli cyklistické chodníky v dĺžke 17 kilometrov a v hodnote takmer 2,1 milióna eur. Tieto financie sprostredkoval Európsky fond regionálneho rozvoja.

Úsek medzi Štúrovom a Chľabou je spojený s populárnou medzinárodnou trasou EuroVelo 6. Od Štúrova vedie do Maďarska, kde sa napája na už vybudovaný úsek Ipolydamásd - Szob. Cyklisti tak tadiaľto môžu prejsť až priamo do Budapešti. „Ak na spiatočnej ceste nechcú používať svoj bicykel, tak sa do Ostrihomu, respektíve do Štúrova môžu pohodlne dopraviť aj vlakom,“ doplnil primátor mesta Štúrovo Eugen Szabó. 

Cyklotrasa bola na slovenskej strane vybudovaná na katastrálnom území obcí Štúrovo, Kamenica nad Hronom a Chľaba. Sčasti vedie cez protipovodňové hrádze na Dunaji, Ipli a Hrone, zvyšné úseky sa stali súčasťou cestných komunikácii nižšej kategórie. Pri výstavbe bol braný ohľad na výnimočnosť a špecifiká prírody v tejto lokalite. 

Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj Rományik Ferenc, starosta obce Ipolydamásd. Ten veri, že nová cyklistická infraštruktúra pritiahne do regiónu nových turistov na oboch stranách hranice, a čoraz viac ľudí tak bude môcť spoznať krásy tohto regiónu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu