Zo Župného domu v Nitre padá omietka: Samospráva na opravu nemá peniaze


Foto: Zo Župného domu v Nitre padá omietka: Samospráva na opravu nemá peniaze Foto: nitra.eu

Zo Župného domu v Nitre, ktorý je v mestskej pamiatkovej rezervácii, postupne padá omietka. Vlastníkom budovy je samosprávny kraj, avšak na komplexnú obnovu sídla svojho úradu a Nitrianskej galérie nemá peniaze.

Návštevníkov tak vítajú upozornenia na padajúcu omietku zo Župného domu. Niektorým Nitrančanom to neprekáža, iní v tom zase vidia zlú vizitku vlastníka.

Chodí tu veľa turistov z Maďarska, Poľska, z Rakúska, z Čiech. Keď to vidia, tak asi nie sú nadšení,“ vyjadril sa pre portál spravy.rtvs.sk obyvateľ Nitry. „Vidím v Nitre iné budovy v oveľa horšom stave než táto,“ povedal iný.


Nitrianska galéria ako jej správca má svoj plán, ako túto národnú kultúrnu pamiatku postupne opraviť. Tento plán priblížila riaditeľka Nitrianskej galérie Renáta Niczová: „Našim zámerom je v prvom rade dať do poriadku strechu Župného domu. Chceli by sme ju dať do tej podoby, ako bola zhruba pred sto rokmi.

V centre Nitry chátrajú aj iné historické budovy, na ktorých opravu mesto nemá peniaze. Samosprávny kraj zatiaľ nevie, koľko by stála táto komplexná rekonštrukcia. Príkladom je aj 200-ročná budova bývalej cirkevnej školy Na Vŕšku.

Momentálne ako župa nemáme na tento účel vyčlenené finančné prostriedky, ale ak by sa našla vhodná výzva, určite sa o nenávratný finančný príspevok budeme uchádzať,“ uviedla hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Silvia Zeumerová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu