FOTO: Päť noviniek, ktoré pribudnú vo vynovenom Starom parku v Nitre


FOTO: Päť noviniek, ktoré pribudnú vo vynovenom Starom parku v Nitre
Galéria: 22 fotiek
Foto: Facebook / Mesto Nitra / Ateliér Krejčiříkovi

Mestský park Sihoť v Nitre prechádza najväčšou obnovou v jeho 150-ročnej histórii. Všetky práce by mali byť hotové do konca tohto roka, potom bude nasledovať kolaudácia. Presný termín otvorenia parku ešte mesto spresní.

V parku, na ktorý išlo z eurofondov viac ako šesť miliónov eur, pribudne viacero zaujímavých noviniek. Podľa radnice tak bude zo Starého parku „moderný park 21. storočia s rešpektom k jeho historickej hodnote“.

Pribudnúť by mali nové lavičky, verejné toalety, osvetlenie, zrevitalizované chodníky, no to nie je všetko. Prinášame vám prehľad piatich najväčších noviniek, na ktoré sa môžete tešiť už teraz.

Vyhliadkové mólo nad zvieracou oborou

Zvieracia obora, ktorá sa nachádzala pri Biskupskom hostinci, bola premiestnená na nové miesto, bližšie ku kúpalisku. Nová obora je väčšia než pôvodná a zvieratá v nej majú viac zelene. Novinkou a najväčšou zaujímavosťou je drevené mólo vedúce hlboko do ohrady. Návštevníci tak budú môcť pozorovať daniele a muflóny z bezprostrednej blízkosti.

Nemusíte sa však obávať, zvieratá budú mať i svoje miesto na oddych. Mesto pre nich vytvorilo jednu časť, do ktorej nebude mať verejnosť prístup.

Facebook / Mesto Nitra


Ešte viac vyhliadkových mól

Nové mólo nepribudlo len pri zvieracích obyvateľoch parku, ale aj v okolí mŕtveho ramena rieky Nitra. Jedno sa nachádza v blízkosti zvierat v ohrade a druhé je na opačnom brehu. Na móle sú i lavičky, návštevníci parku si tak budú môcť posedieť a kochať sa pohľadom na vodnú hladinu. 

Facebook / Mesto Nitra



Opravená žabia fontána

Ikonická Žabia fontána so štyrmi plastikami žiab vznikla v roku 1935. Autorom bol akademický sochár Michal Július Bártfay, pôvodom z Nitry. V roku 1999 pribudlo uprostred fontány aj dielo od Jaroslava Košša - socha vodníka. Fontánu dlhé roky obkolesovalo murované stĺporadie, to však dalo mesto zbúrať ešte v roku 2017. 

Fontána prešla kompletnou rekonštrukciou a podľa mesta je dnes opäť funkčná, treba však doladiť posledné detaily. Dobrou správou je, že žabky boli taktiež opravené a vrátili sa na svoje miesto.

Vodníka ale premiestnili k mŕtvemu ramenu rieky. V jeho blízkosti bude detské ihrisko s vodnými prvkami.

Facebook / Mesto Nitra


Obrovské detské ihrisko

V parku už vyrástla aj prvá atrakcia pre deti. Obrovský „Nitriansky hrad“ so šmýkačkami má desať metrov a je jediný svojho druhu, pretože firma ho v týchto rozmeroch vyrobila prvýkrát. Neďaleko neho pribudne ešte ďalšia atrakcia, ktorá má pripomínať vysielač Zobor. Tieto dva prvky prepojí kľukatý modrý pás symbolizujúci rieku Nitra.


Vybavenie ihriska bude naozaj rôznorodé, tešiť sa môžete aj na trampolíny, lezecké zostavy, hojdačky či vodné a inkluzívne prvky pre deti s pohybovými znevýhodneniami. Celkovo v parku pribudne vyše 50 detských a športových prvkov, na svoje si tak prídu úplne všetky deti.

Facebook / Mesto Nitra

Pikniková lúka

V parku už firma vysadila trávniky, stromy i nové kvetinové záhony. Lúky budú vhodným miestom na oddych, pikniky s rodinou a kamarátmi či na rôzne kultúrne podujatia. Vyrásť tam má napríklad aj letné kino. Pribudnú tiež grily s verejnými miestami na opekanie, piknikové stoly a oddychové ležadlá. Niektoré z nich sú už na svojom mieste, iné na osadenie ešte čakajú. 

Facebook / Mesto Nitra






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu