Colníci na jarmoku v Komárne skonfiškovali stovky falošných hračiek


Foto: Colníci na jarmoku v Komárne skonfiškovali stovky falošných hračiek Foto: pixabay.com

Hliadka Colného úradu v Nitre si počas uplynulého víkendu posvietila na obľúbený Ondrejský jarmok, ktorý sa konal v Komárne. Jednému predajcovi zhabali viac ako 200 hračkárskych postavičiek. Vzniklo pri nich totiž dôvodné podozrenie, že ide o neautorizované kópie.

Colníci v stánku s hračkami objavili 56 postavičiek Lego Star Wars, 65 kusov Lego Ninja Thunder Swordsman a 130 figúrok Lego Spinjitzu. Podľa colníkov vykazovali všetky znaky porušovania autorských práv a duševného vlastníctva známej dánskej značky. 

Predajca nebol schopný na požiadanie preukázať pôvod a originalitu výrobkov. Ako totiž uviedol, figúrky získal od iného predajcu výmenou za nože, ktoré mu nešli na odbyt. Kontrolná hliadka tak nemala inú možnosť, ako všetky tieto predmety zaistiť. 

Finančná správa sa plánuje v predvianočnom období intenzívne venovať postihovaniu porušovania duševného vlastníctva. „Upozorňujeme spotrebiteľov, aby sa nedali nalákať na podozrivo nízke ceny a vyhýbali sa nakupovaniu pochybných a podozrivo lacných výrobkov neoznačených kontrolnou známkou,“ zdôrazňujú colníci. Okrem rozdielov v kvalite môžu byť falšované výrobky škodlivé pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu