FOTO: Celý kontinent na jednom námestí. Viete, ktoré krajiny symbolizujú stavby na Nádvorí Európy v Komárne?


FOTO: Celý kontinent na jednom námestí. Viete, ktoré krajiny symbolizujú stavby na Nádvorí Európy v Komárne?
Galéria: 32 fotiek

Komárno sa môže pýšiť stavebným dielom, ktoré je možno svetový unikát. Námestie s názvom Nádvorie Európy totiž kompletne pozostáva z budov štylizovaných tak, aby symbolizovali jednotlivé krajiny z celého kontinentu. Unikátny projekt ešte nie je úplne dokončený, už dnes tu však nájdeme stavby reprezentujúce 42 krajín alebo regiónov. 

Nápad na vytvorenie Nádvoria Európy vznikol na prelome tisícročí podľa projektov architektov Nándora Litomerického a Petra Vargu. Stavby reprezentujú architektonické znaky typické pre jednotlivé krajiny, a zároveň spoločné dedičstvo európskych národov. Stavby dopĺňajú sochy, ktoré predstavujú mytologické vyobrazenia, svätcov či panovníkov. 

Nájdeme tu budovu v typickom nemeckom, anglickom i gréckom štýle, mierne orientálne ladenú stavbu predstavujúcu Španielsko, ale samostatný dom si vyslúžila aj Kréta, Transylvánia či Frísko (región na severe Holandska). Návštevník tak môže na ploche 6500 metrov štvorcových získať pocit okamžitého precestovania celého kontinentu. 

Nádvorie Európy prepája s historickým centrom Komárna päť brán, v strede sa zas nachádza funkčná kópia pôvodnej studne, ktorá stála do roku 1878 na Hlavnom námestí, pred komárňanskou radnicou. Zábery z unikátneho architektonického diela aj s mapkou a popismi jednotlivých budov nájdete v priloženej fotogalérii. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu