Kreatívne centrum v Nitre má nakoniec šancu na záchranu, bojuje sa o čas


Foto: Kreatívne centrum v Nitre má nakoniec šancu na záchranu, bojuje sa o čas Foto: Facebook/Kreatívne centrum Nitra

Hlavnou témou rokovaní na poslednom stretnutí mestského zastupiteľstva Nitry bola zapeklitá situácia financovania Kreatívneho centra Nitra. Po dvoch neúspešných mimoriadnych stretnutiach poslanci vo štvrtok 14. decembra 2023 schválili návrh, ktorým umožnili uhradiť chýbajúcich 9 miliónov eur. 

Schváleniu prechádzala aj petícia za záchranu centra, ktorú podpísalo vyše 3-tisíc ľudí, veľká medializácia a dve predchádzajúce stretnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa nepodarilo ani otvoriť. Bez prijatia potrebnej pôžičky hrozila strata eurofondov vyhradených na tento projekt. Mesto by ich tak muselo vrátiť, čím by boli ohrozené aj mnohé ďalšie nesúvisiace projekty. 

Najnovší plán mestského zastupiteľstva ráta s použitím úveru vo výške 5,72 milióna eur, ktorý schválili ešte koncom novembra. Ďalšou položkou budú prostriedky z dane za rozvoj v celkovej sume 1,65 milióna eur. Zvyšné financie bude mesto musieť odobrať z iných projektov, ako je obnova Mestskej tržnice, kampaň Bezpečne pri školách či rekonštrukcia na Dvorčianskej ulici.

Ako však pripomína vedenie mesta, pokiaľ sa podarí dodržať všetky termíny, peniaze budú refinancované z príspevkov Európskej únie najneskôr v polovici roka 2024. To, že čas sa v tomto prípade skutočne kráti, sa viackrát skloňovalo aj na štvrtkovom zastupiteľstve. Osud Kreatívneho centra v Nitre je tak aj naďalej otázny. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu