ONLINE: Prezidentská superdebata na RTVS. Švec odstúpil v prospech Harabina


Foto: ONLINE: Prezidentská superdebata na RTVS. Švec odstúpil v prospech Harabina Foto: RTVS

Pár hodín pred volebným moratóriom o 21:10 sa vo verejnoprávnej RTVS začala posledná debata prezidentských kandidátov. Pozvanie prijali všetci uchádzači o prezidentský post. Moderátormi sú Marek Makara a Marta Jančkárová.

ONLINE:

23:14 Róbert Švec sa počas debaty vzdal prezidentskej kandidatúry. Občanov vyzýva, aby volili Štefana Harabina. Pellegrinimu hneď povedal papier so svojím rozhodnutím, aby ho podpísal. Predseda parlamentu ho však upozornil, že on nemá kompetenciu to podpísať. Švec následne odkráčal k Štefanovi Harabinovi a podal mu ruku.

23:02 Ivan Korčok v debate opäť odsúdil ruskú inváziu na Ukrajine. „Nesmieme dopustiť, aby v 21. storočí niekto menil hranice a rozhodoval o cudzom štáte. Toto nie je slovenský záujem. Mier nemôže byť kapitulácia,“ tvrdí.

22:52 Róbert Švec by ako prezident na Slovensko pozval aj Vladimira Putina. „Nemal by som problém ich sem pozvať na predĺžený víkend,“ povedal Švec a tvrdí, že aj keď je na ruského prezidenta vydaný medzinárodný zatykač, nikomu by sme ho vydať nemuseli.

22:44 Róbert Švec deklaroval, že by chcel zmeniť logo RTVS. Na to však prezident kompetencie nemá. „Tie farebné odtiene mi pripomínajú ideológiu LGBTI. Je to dehonestácia verejnoprávneho média,“ tvrdí.

22:41 Pellegrini tvrdí, že aktuálne znenie návrhu o novele zákona o RTVS by nepodpísal. „Je mi ľúto, že nezávislosť RTVS bola zrušená stranou SaS. Oni dali RTVS do područia vlády. Nebudeme tu chodiť ako v skanzene, kde sa nič neopravilo. Takto chcem vyjadriť solidaritu s RTVS,“ povedal.

22:29 Ján Kubiš tvrdí, že základom Gašparovej nominácie je, že Zuzana Čaputová nekonala. „Pani prezidentka nemá svojvôľu nechať rozhodovanie na iného. Má zabezpečiť riadny chod štátu,“ povedal v debate. Ivan Korčok mu však pripomína, že SIS nie je ústavný orgán.

22:26 Syna bývalého policajného prezidenta by nepodporil ani Marián Kotleba. „Pán Gašpar mi príde až príliš naviazaný na vnútorné štruktúry strany Smer,“ tvrdí. Podľa neho to nie je najlepšia voľby a riaditeľ SIS by mal byť nadstranícky.

22:24 „Jeho nominácia je bezpredmetná, pretože vláda obišla vymenovanie, aké predpokladá ústava,“ reaguje na nomináciu Pavla Gašpara Ivan Korčok a zároveň dodáva, že by ho do čela SIS nevymenoval.

22:23 Gašpar bol podľa Harabina asistentom na Najvyššom súde.  „Sudcovia Najvyššieho súdu sa o neho doslova bili. Určite by som ho vymenoval,“ vysvetľuje. RTVS sa má podľa neho zmeniť na štátnu televíziu, ktorá hlása štátnu ideológiu. 

22:18 Patrik Dubovský by Pavla Gašpara za šéfa SIS nevymenoval. Tiež by nepodpísal novelu o RTVS. 

22:14 Kompetencie prezidenta sú podľa Pellegriniho dostačujúce. Súhlasí s tým, že by bolo prínosné, ak by mohol prezident aj navrhovať zákon. Rovnaký názor má aj Igor Matovič.

22:08 Počas debaty došlo k výmene názorov medzi Patrikom Dubovským a Štefanom Harabinom. Historik bývalému predsedovi Najvyššieho súdu pripomenul prípad tajného františkána Bystríka Janíka, ktorého poslal Harabinov senát na 28 mesiacov na väzenia. „Vy ste videli spis?“ pýta sa Harabin Dubovského. „Áno, bol som v archíve,“ reaguje historik.

22:04 Formulácie kompetencií prezidenta sú podľa Patrika Dubovského vágne. Spomína napríklad menovanie šéfa SIS. Považuje to za legislatívny paškvil. Prezident by mal mať podľa neho špecifikované lehoty, dokedy má funkcionárov vymenovať.

22:01 Róbert Švec podporuje prezidentskú formu vlády. „Prezident by mal byť šéfom vlády. Vyhli by sme sa tak hádkam,“ tvrdí.

21:58 „Ak prezident nebude konať podľa ústavy, bude iba hračkou ľudí, ktorí ho tam dosadili,“ vraví Ján Kubiš. Právo veta môže podľa neho prezident využiť dostatočne aj teraz, bez toho, aby bolo posilnené.

21:55 Zdravotníctvo a školstvo podľa Štefana Harabina nemôže byť predmetom zisku. „Budem robiť všetko preto, aby sme našu vlasť dostali do tejto legislatívnej polohy,“ povedal.

21:49 Peter Pellegrini pripomína, že Ivan Korčok už raz vo vláde bol a problémy akými je napríklad zdravotníctvo mohol riešiť tiež. „Nepriletel z Marsu, ani z nijakej ambasády, ale tri a polroky riadil túto krajinu,“ vraví.

21:45 „Je veľmi zlé, ak prezidentský kandidát klame a hovorí o tom, že vojaci môžu byť poslaní mimo Slovenska bez rozhodnutia vlády a Národnej rady. Som proti tomu, aby sa slovenskí vojaci posielali mimo územia NATO,“ reaguje na Štefana Harabina a Petra Pellegriniho bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

21:40 Igor Matovič chce budúcemu prezidentovi odporučiť, aby sa na každú vládnu zmenu pozeral očami ľudí. „Aby to nebol človek, ktorý ide automaticky oponovať vláde ani pritakávať vláde,“ deklaroval. Zastáva sa Ivana Korčoka, je podľa neho neférové, že iní kandidáti tvrdia, že Korčok chce, aby sa Slovensko vzdalo veta v Bruseli.

21:34 „Keď sme v parlamente predložili zákon o strategických investíciách, tak vládna väčšina nám tento zákon zmietla. Jej súčasťou bol aj pán Pellegrini,“ vraví Marián Kotleba. Tvrdí, že Pellegrini hlasoval za predlžovanie protiruských sankcií aj Lisabonskú zmluvu.


21:29 Štefan Harabin hovoril o posilnení EÚ na úkor Slovenska. Pellegrini tvrdí, že sa v ňom v danej veci zhodne. Ak by sme prišli o právo veta, môže sa podľa neho stať, že nám Francúzsko a Nemecko nariadi, že musíme poslať vojakov na Ukrajinu. 

21:26 „Nikto nerozdeľuje slovenskú spoločnosť, iba vy. Hovoríte o Maďaroch a tých iných,“ reaguje na Forróa kandidát Róbert Švec. Spochybňuje aj to, že boli Maďari na Slovensku v minulosti deportovaní. Podľa neho došlo k dohode. 

21:22 Krizstián Forró opäť zopakoval, že Maďari na Slovensku musia ukázať svoju silu. „Pomáhali sme ukončiť Mečiarovu éru a teraz sa na nás zabúda,“ tvrdí. Vstup do EÚ bol podľa neho správny, ale tvrdí, že to nie je to rovnaká únia, do ktorej sme vstupovali. „Je potrebné tam nejaké veci zmeniť, preto kandidujeme aj do eurovolieb,“ uzatvára.

21:17 „Takisto som otcom, učím a počúvam mladých ľudí. Plánujú žiť buď v Londýne alebo v Amerike. Je potrebné to začať riešiť, aby sa mladí ľudia vracali späť. Aby sa mala mládež kam vrátiť,“ vraví historik Patrik Dubovský a dodáva, že štát by sa mal postarať aj o marginalizované a znevýhodnené skupiny akými sú napríklad ľudia bez domova.

21:13 Policajný príslušník Milan Náhlik slová o hazarde odmieta. „Väčší hazard je zveriť najvyššiu ústavnú funkciu človeku, ktorý slúži cudzím mocnostiam. Lisabonská zmluva nám naozaj zobrala právo veta,“ súhlasí so Štefanom Harabinom.

21:10 „To, čo povedali moji predrečníci je hazard s krajinou,“ reaguje Ivan Korčok na Kotlebu, Harabina, Šveca a Náhlika. Zároveň dodáva, že na toto na Slovensku väčšina nie je. „Ako prezident nebudem ceremoniálny a nebudem v zahraničí len prestrihávať pásky,“ tvrdí a vysvetľuje, že chce ísť cestou modernej ekonomiky a zobrať do vládneho špeciálu aj podnikateľov, a tým prispieť k vytváraniu príležitostí.

21:06 Bývalý diplomat Ján Kubiš obhajuje naše členstvo v NATO a EÚ. „Pre otvorenú ekonomiku ako je naša to znamená možnosť obchodovať aj s inými ako členskými krajinami. Týmto spôsobom zabezpečujeme našu prosperitu bez toho, aby sme sa odrezali od štátov BRICS,“ hovorí.

21:02 Štefan Harabin tvrdí, že Lisabonská zmluva nás nezbavila práva veta a ako prezident by zahlasoval proti pomoci Ukrajine. Potom by podľa neho Slovensko malo peniaze aj na vzdelanie.

20:57 Predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec chce vystúpenie z EÚ a NATO a obnovenie slovenskej koruny. Tiež dodáva, že odmieta „agendu LGBTI“. „Pokiaľ budeme v NATO a príde na vojnu s Ruskom, naši vojaci tam pôjdu, pretože nie sme suverénny štát,“ myslí si Švec. Občanom chce dať v referende hlasovať, či chcú byť súčasťou Severoatlantickej aliancie a EÚ.

20:55 Absolútna priorita je podľa Igora Matoviča ochrániť prezidentský palác pred mafiou. „Viem, že prezidentom nebudem, ale po takomto prezidentovi túžim. Po ombudsmanovi všetkých ľudí,“ vraví líder hnutia Slovensko.

20:53 „Mám odvahu napísať do Washingtonu list, že SR vystupuje zo zločineckej organizácie NATO,“ opisuje Marián Kotleba to, ako si predstavuje zahraničnú politiku.

20:50 Marián Kotleba svoj vstup začal urážaním ostatných kandidátov. Moderátorka ho taktiež prerušila. „Ak ma chcete ako prezidentského kandidáta poučovať, čo môžem a nemôžem povedať, postavte sa sem namiesto mňa. Pellegrini bol 12 rokov súčasťou vládnej moci, je priamo zodpovedný za to, v čom ľudia žijú. Teraz sa tvári ako svätý za dedinou,“ tvrdí.

20:48 Milan Náhlik tlieska pánovi Harabinovi za skvelý herecký výkon v súvislosti s výpalným na migrantoch. Moderátorka Marta Jančkárová ho zastavila s tým, aby predstavil svoje prezidentské ciele.

20:44 Pellegrini tvrdí, že chce byť prezidentom nie len mladých ľudí, ale aj prezidentom práce a všetkých ľudí na Slovensku. Reaguje tak na slová Ivana Korčoka, ktorý povedal, že sa chce venovať predovšetkým mladým ľuďom.

20:39 „Prezident by mal zákopy zakopávať, nie prehlbovať. Tvoríme 8,5 % na Slovensku a nemáme tu zastúpenie. Chcel by som využiť ako prezident možnosť poukázať aj na rozdiely medzi regiónmi,“ vraví Krisztián Forró a poukazuje na to, že v 22 obciach na Slovensku nemáme pitnú vodu.

20:36 Bez silnej inovatívnej ekonomiky môžeme zabudnúť na zdravé Slovensko, kde sa budú cítiť všetci dobre. „Vlastenectvo začína doma,“ povedal bývalý diplomat Ján Kubiš a tvrdí, že Slovensko musí začať pracovať na tom, ako udržať mladých ľudí doma.

20:33 Štefan Harabin tvrdí, že protiruské sankcie sú v rozpore s medzinárodným právom. „Znamenajú zastavenie lacných surovín a potravín, ktoré teraz dovážame cez Ameriku A my teraz chceme platiť 22-tisíc eur výpalné za jedného migranta?“ vraví.

20:28 „Ľudia sú v uliciach aj preto, že táto televízia, v ktorej sme, sa môže stať štátnou inštitúciou,“ tvrdí Ivan Korčok a dodáva, že nechce byť prezidentom, ktorý sa bude len usmievať, ale chce kompetencie aj riadne využiť.

20:24 „My sme súčasťou medzinárodných organizácií a aj tam patríme, ale musíme byť suverénna krajina. Nemôžeme byť len pritakávači,“ reagoval Peter Pellegrini na to, ako si predstavuje vykonávanie funkcie prezidenta v zahraničí.

20:15 Prezidentská debata sa začala. Každý z kandidátov má k dispozícii 16 minút čistého času. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu