Banánom sa darí aj na Slovensku: Pestovateľ zo Šiah sa pochválil nadpriemernou úrodou


Foto: Banánom sa darí aj na Slovensku: Pestovateľ zo Šiah sa pochválil nadpriemernou úrodou Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Aj na Slovensku sa banánom darí. Príkladom je pestovateľ zo Šiah Július Almaský, ktorý za rok a pol vypestoval približne dvojmetrový banánovník. V skleníku ich má niekoľko, no tento je najvyšší.

Je to klasický ako trpasličí banánovník, ale momentálne mi dorastá až do takejto výšky. Pochádza z Japonska, pôvodne sme to doniesli z juhu z Maďarska,“ prezradil pestovateľ a záhradkár zo Šiah Július Almaský pre portál spravy.rtvs.sk.

Prvé banány sa na tomto strome objavili v marci, do jesene ich na ňom vyrastie približne 500. Na pestovanie banánov u nás treba skleník, závlahu aj dobrý kompost. Čoraz teplejšie zimy len prospievajú. Ako spomenul J. Almaský tohtoročná úroda banánov je nadpriemerná.

S oberaním pestovateľ ráta v septembri či októbri. „Sú veľké od 15 do 20 centimetrov a strašne sladké. Majú výnimočnú podchuť, takú vanilkovú. Každý banánovník má jednu úrodu, potom hlavný kmeň uhynie, automaticky sa vyreže a už len odnože sa nechávajú a z tých zase treba nechať vyrásť nové,“ dodal pán Július.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu