FOTO: Forster zosadila Volka z trónu, anketu Atlét roka ovládla rovno v dvoch kategóriách


FOTO: Forster zosadila Volka z trónu, anketu Atlét roka ovládla rovno v dvoch kategóriách
Galéria: 14 fotiek
Foto: Facebook / Slovenský atletický zväz

Talentovaná prekážkarka zo ŠK ŠOG Nitra Viktória Forster prvý raz v kariére zvíťazila v ankete Atlét roka 2023, ktorú každoročne organizuje Slovenský atletický zväz. Počas štvrtkového galavečera v Bratislave sa ocitla na pódiu hneď dvakrát, ocenenie si prebrala v hlavnej i mládežníckej kategórii. 

Predbehla Volka aj Gajanovú

Dvadsaťjedenročná Forster sa tak stala štrnástou víťazkou ankety a len piatou ženou. V hlasovaní získala 664 bodov, teda o 22 viac ako trojnásobný víťaz Ján Volko. „Zo 75 hlasujúcich prisúdilo talentovanej atlétke ŠK ŠOG Nitra prvú priečku až 39, z nich bolo 29 zástupcov klubov a 16 atletických odborníkov plus novinárov,“ informoval jej klub

Volko skončil na druhom mieste a tretia bola bežkyňa na 800 metrov Gabriela Gajanová. V prvej desiatke sa umiestnila aj ďalšia členka klubu spod Zobora – Daniela Ledecká, ktorej sa ušla ôsma priečka.

Zvíťazila aj jej trénerka 

V mládežníckej kategórii zas Forster so 153 bodmi predbehla bronzového medailistu z juniorských ME v Jeruzaleme, výškara Roberta Ruffínia ml. 

Trénerkou roka 2023 sa stala Katarína Adlerová, ktorá v ŠK ŠOG Nitra pripravuje Forster aj Ledeckú. Umiestnila sa tiež v mládežníckej trénerskej kategórii, v ktorej skončila na treťom mieste.

Foto: Facebook / Slovenský atletický zväz



Víťazstvá aj pády

Forster dosiahla počas tejto sezóny viacero úspechov. Zo Svetovej univerziády v Číne si odniesla zlato a striebro, vylepšila národné rekordy na hladkej stovke i na stovke cez prekážky a získala miestenku na budúcoročnú olympiádu v Paríži. 

„Sezóna 2023 bola dlhá a náročná, ale zároveň aj krásna. Okúsila som v nej, aké to je byť na vrchole a takisto ako pekne spadnúť – s prepáčením – na ‚hubu‘. Najemotívnejšie chvíle v letnej sezóne som zažila na univerziáde v Číne, kde som si splnila niekoľko svojich snov. Získala som striebro na stovke, čo ma pravdupovediac veľmi prekvapilo. Vzápätí prišlo zlato na 100 m prekážok a spolu s ním aj vysnívaná miestenka na moje prvé olympijské hry v kariére v roku 2024 v Paríži,“ zhodnotila Viktória svoje úspechy.

Prišlo však aj sklamanie, keďže viaceré dôležité preteky jej počas sezóny nevyšli úplne podľa predstáv.

„Mrzí ma, že mi nevyšli halové ME v Istanbule, ME do 23 rokov v Espoo, kam som išla s odhodlaním zaútočiť na medailové pozície, a ani MS v Budapešti. Ešte ani teraz nechápem, prečo som spravila takú obrovskú chybu. Napriek tomu však bol uplynulý rok úžasný, hoci som ním prešla ako po horskej dráhe,“ povedala v rozhovore pre Slovenský atletický zväz





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu