V Komárne sa potvrdila vtáčia chrípka, farma musí zlikvidovať minimálne 40-tisíc kusov hydiny


Foto: V Komárne sa potvrdila vtáčia chrípka, farma musí zlikvidovať minimálne 40-tisíc kusov hydiny Foto: ilustračné, unsplash.com

Hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Veronika Daničová informovala, že v komerčnom chove hydiny v okrese Komárno bol potvrdený výskyt vtáčej chrípky. Spresnila, že hygienici označili pozitívne na výskyt vírusu H5N1 dva chovy na farme Nový Pavol v obci Zlatná na Ostrove. Správu priniesla RTVS.

Na farme zaznamenali zvýšený úhyn, 150 kusov, v piatok 26. januára. Jeden z chovov, v ktorom sa nachádza 40-tisíc nosníc, musí byť podľa veterinárov celkom zlikvidovaný. V druhom chove sa nachádza až 200-tisíc jedincov a veterinári pracujú na jeho záchrane. Prijali prísne opatrenia proti šíreniu vírusu a podrobne monitorujú ďalší vývoj.

O ďalšom osude chorých nosníc sa rozhodne po týždňovej inkubačnej dobe. V utorok 30. januára začnú na farme s likvidáciou 40-tisíc sliepok z viac napadnutého chovu. Ministerstvo pôdohospodárstva zo zákona uhradí 50 percent nákladov spojených s týmto procesom.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš predpokladá, že zdrojom vírusu mohli byť voľne žijúce vtáky. „V okolí sa zvyknú na vodných plochách zdržiavať napríklad labute vo vyšších počtoch,“ konkretizoval Bíreš s tým, že u týchto vtákov vzniklo v minulosti viackrát podozrenie na vírus H5N1. Vzhľadom na množstvo ďalších chovov hydiny v blízkosti ide podľa neho o rizikovú oblasť. 


Predstavuje vírus riziko aj pre ľudí? 

Vtáčia chrípka je nákazlivé ochorenie, ktoré sa prenáša medzi vtákmi, nákaza je však občas zaznamenaná aj u ľudí. U tých môže spôsobiť podobné príznaky ako bežná chrípka: bolesti hlavy, horúčky, kašeľ a dýchavičnosť. Prenos na človeka hrozí väčšinou len v prípade intenzívneho blízkeho kontaktu s vtáctvom. 

U vtákov sa ochorenie prejavuje stratou plachosti, zníženou aktivitou, odmietaním potravy a výskytom respiračných príznakov. Ak máte podozrenie, že vaša hydina môže byť nakazená vtáčou chrípkou, je potrebné nahlásiť to veterinárnej správe. Pri zastavení šírenia ochorenia je totiž najdôležitejšie jeho skoré podchytenie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu