Enviropolícia odhalila ilegálny chov chránených vtákov v Topoľčanoch


Foto: Enviropolícia odhalila ilegálny chov chránených vtákov v Topoľčanoch
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Polícia SR

Policajti z odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality vykonávali v rodinnom dome v obci Veľké Bedzany v topoľčianskom okrese domovú prehliadku. Mali totiž podozrenie, že tu prebiehal protiprávny chov chránených živočíchov. 

Počas zásahu zaistili šesť vtákov – štyroch stehlíkov obyčajných, jedného stehlíka čížika a jedného hýľa lesného. Podozrivý P. J. nevedel predložiť dôveryhodné vysvetlenie ich pôvodu a policajti sa začali dôvodne domnievať, že ich odchytil z voľnej prírody, v zajatí ich rozmnožoval a medzidruhovo krížil.

Práve takéto konanie za považuje za činnosti, ktoré sú zakázané príslušnými právnymi predpismi,“ vysvetlili policajti v príspevku na sociálnej sieti. Podľa zákona o ochrane prírody totiž nie je povolené odchytávať voľne žijúceho chráneného živočícha v jeho prirodzenom prostredí ani takýchto jedincov krížiť.


Počas domovej prehliadky u muža objavili aj drevenú klietku s krmivom s padacím mechanizmom. Tá sa používa práve na odchyt jedincov v divočine. O skonfiškované vtáky sa postarali pracovníci Národnej zoologickej záhrady Bojnice a umiestnili ich v záchytnom centre pre zhabané živočíchy.

Vyšetrovateľ enviropolície začal viesť v prípade stíhanie pre trestný čin porušovanie ochrany rastlín a živočíchov. Polícia zároveň zdôrazňuje, že manipulácia s voľne žijúcimi chránenými živočíchmi sa riadi prísnymi predpismi a bez príslušných povolení nie je dovolené prisvojovať si ich. Na Slovensku sa za chránené považujú všetky druhy voľne žijúcich operencov okrem holuba domáceho. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu