Lacnejšie parkovanie v Nitre pre darcov krvi? Zabudnite, počty benefitov tu klesli na minimum


Foto: Lacnejšie parkovanie v Nitre pre darcov krvi? Zabudnite, počty benefitov tu klesli na minimum Foto: Facebook/Mesto Nitra

Každý rok odovzdá na Slovensku zhruba 300-tisíc ľudí zo seba to najcennejšie – svoju krv. Robia to dobrovoľne a nič za to nechcú. Po dosiahnutí určitého počtu úspešných odberov však od Slovenského Červeného kríža získajú Jánskeho plaketu – bronzovú, striebornú, zlatú a diamantovú. Úplne najvyšším ocenením, ktoré môžu dostať, je Kňazovického medaila. 

Vo svete ale odmeňovanie darcov nie je bežné a Slovensko patrí medzi niekoľko štátov, ktoré tieto vyznamenania udeľujú. Mnohé mestá a inštitúcie im navyše na znak vďaky ponúkajú aj rôzne výhody a benefity. 

Pozreli sme sa preto, ako darcov odmeňuje Nitra a Nitriansky samosprávny kraj. V porovnaní s ostatnými mestami a krajmi však toho veľa nie je. 

Lacnejšie parkovanie nie, MHD áno

Na stránke odkazprestarostu.sk napríklad jednu z obyvateliek Nitry zaujímalo, či samospráva neplánuje „odmeniť“ držiteľov zlatého Jánskeho plakety a umožniť im parkovanie v meste za zvýhodnených podmienok. Mesto by mohlo ísť príkladom a motivovať takýmto spôsobom darcov krvi,“ argumentovala.

Nestretla sa však s pochopením. „Mesto neplánuje ponúkať motivačné výhody v oblasti parkovania a využívania individuálnej automobilovej dopravy,“ odpovedal Ivan Janček, referent pre mobilitu a MHD. 

Uviedol však, že Nitra ponúka obyvateľom zľavy na cestovanie mestskou hromadnou dopravou. Zlacnené cestovné nemajú len ľudia s tými najvyššími oceneniami, ale všetci držitelia plakiet.

Zľava aj v prímestskej doprave

Ako uvádza na svojej stránke dopravca Transdev, ktorý v Nitre zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu, držitelia bronzovej a striebornej plakety platia v hotovosti za 60-minútový lístok 1 euro, kartou alebo v aplikácii iba 45 centov a ročný ich vyjde na 24 eur. 

Rovnaké sumy zaplatia za jednorazové lístky aj držitelia zlatej a diamantovej plakety, a aj tí, čo doma majú Kňažovického medailu. Ročné lístky ich však stoja o polovicu menej, teda len 12 eur. 


Od 1. mája môžu ocenení darcovia krvi cestovať aj v prímestskej autobusovej doprave za osobitné cestovné, a to za 30 centov bez ohľadu na precestovanú vzdialenosť. Arriva Nitra však stanovila, že to platí iba pre držiteľov zlatej alebo diamantovej plakety prof. MUDr. Janského alebo medaily Prof. MUDr. Jána Kňazovického, ostatní darcovia túto zľavu nemajú. 

V Leviciach myslia na darcov krvi viac

Okrem MHD však v Nitre už ďalšie výhody pre pravidelných darcov krvi nenájdete. V porovnaní s ostatnými krajmi na Slovensku je na tom slabo aj celý Nitriansky kraj. V prehľade benefitov a zliav, ktorý každoročne zostavuje neziskový projekt mojakrvnaskupina.sk, tam nájdete tento rok iba mesto Levice.

V Leviciach už dlhodobo funguje aj to, čo v Nitre zaviesť nechcú – zľavnené parkovné. Výhoda platí pre držiteľov diamantovej plakety a Kňažovického medaily, ktorí tak v meste celoročne parkujú len za symbolickú cenu 1 euro.


Darcovia krvi so 40 odbermi (alebo v prípade žien s 30 odbermi) môžu získať i bezplatnú sezónnu vstupenku na kúpalisko Margita-Ilona, či voľnú permanentku do mestskej plavárne. 

Darcovia majú taktiež zľavy na kultúrne podujatia. Tie sa pohybujú v závislosti od počtu odberov vo výške 25 až 100 %. Darovať krv sa oplatí aj majiteľom psov, keďže držitelia Diamantovej plakety majú 50 % zľavu z dane za psa a tí, čo získali Kňažovického medailu, sú od tejto dane oslobodení úplne.

Rozhodnutie je na samosprávach a podnikoch

Iné mestá majú pre pravidelných darcov krvi pripravených ešte viac benefitov. Najviac ich ponúka Košický a Prešovský kraj – zľavy na divadelné predstavenia, festivaly, ročné zápisné v knižniciach, vstupy do hvezdární, lacnejšie vstupy do múzeí, galérií, ale aj na plavárne či kúpaliská.

Nitra však nemá nič z toho. V minulosti bolo benefitov oveľa viac, tie sa ale zrušili po tom, čo sa Slovensko prispôsobilo európskej smernici. 

Marek Pánik z nitrianskeho Slovenského Červeného kríža uviedol, že niektorí zamestnávatelia majú pre svojich zamestnancov určité benefity, ale názvy daných spoločností poskytnúť nevedel. 

„Samozrejme by bolo vhodné darcom krvi poskytovať rôzne odmeny, poprípade zľavy, napríklad na úrovni mesta alebo aj národnej, no neviem povedať, prečo sa od toho upúšťa,“ dodal.


Martina Frigová z Národnej transfúznej služby však vysvetlila, že benefity pre bezpríspevkových darcov krvi v podobe zliav, napríklad na cestovnom, ale ani iné, nevyplývajú zo zákona. 

„Je na vlastnom rozhodnutí samosprávnych krajov, dopravných podnikov alebo iných inštitúcií, či takéto benefity ponúkajú alebo nie,“ dodala a pripomenula, že podľa zákona je darcovstvo dobrovoľné a bezodplatné. 

Výhody a kompenzácie určené zákonom

Darcovia však majú na odberných pracoviskách nárok na občerstvenie, stravovaciu poukážku v hodnote 3,80 eur a preplatenie preukázaných nákladov na cestovné. Niekoľko výhod im navyše vyplýva priamo zo zákona, prípadne ich ponúkajú aj samotné zdravotné poisťovne. Ide napríklad o zľavy do kúpeľov alebo vitamíny zdarma.

Mnohým darcom krvi však nakoniec ostane ako odmena „len“ dobrý pocit, že svojím šľachetným skutkom pravidelne zachraňujú životy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu