Trať Bratislava – Komárno preberie v decembri Leo Express. Sľubuje množstvo noviniek a vyššiu úroveň cestovania


Foto: Trať Bratislava – Komárno preberie v decembri Leo Express. Sľubuje množstvo noviniek a vyššiu úroveň cestovania Foto: Leo Express

Súkromný dopravca Leo Express začne 10. decembra 2023 obsluhovať frekventovanú trasu Bratislava – Dunajská Streda – Veľký Meder – Komárno. Doteraz tu jazdila Železničná spoločnosť Slovensko, pred rokom 2020 ju desať rokov obsluhoval Regio Jet. 

Leo Express už na svojom webe spustil predpredaj lístkov. Cestovanie na trati Bratislava – Komárno ostane v cene na ktorú sú zákazníci zvyknutí, čiže 5,25 eur. Okrem toho sú v ponuke časové lístky na 7, 30 a 90 dní. Novinkou je celoročný lístok DunajPass, s ktorým je možné cestovať v priemere za jedno euro denne. Jeho držitelia môžu pri čakaní využiť aj lounge na hlavnej stanici v Bratislave.

Zamilovali sme sa do tohto regiónu, kde sme mali možnosť cestovať v lete na bicykli z Komárna do Bratislavy pozdĺž Európskej cyklotrasy. Termálne bazény v Dunajskej Strede a vo Veľkom Mederi, ako aj vojenské historické pamiatky na úpätí Dunaja v Komárne lákajú turistov z celej strednej Európy,“ netajil sa nadšením Peter Köhler, generálny riaditeľ Leo Express. 


Podľa jeho slov prináša spoločnosť do regiónu vôbec najvyššiu kvalitu cestovania na tejto trase. Pri spustení prevádzky plánujú nasadiť moderné a nízkopodlažné súpravy vybavené Wi-Fi, klimatizáciou, oddielmi pre imobilných pasažierov a rodiny s deťmi. Cestujúcim bude umožnená aj pohodlná preprava bicyklov či kočíkov.


Na dotknutej trati dôjde od 10. decembra aj k navýšeniu kapacity. Leo Express vypraví každý deň takmer 100 spojov. Nasadených bude 21 jednotiek, každá s kapacitou takmer 240 miest, z toho 140 miest na sedenie. Okrem toho bude zvýšená frekvencia spojov v najviac vyťaženom úseku medzi Dunajskou Stredou, Kvetoslavovom a Bratislavou. Spoje tu budú jazdiť aj v 20-minútových intervaloch. 

Železničná doprava je ekologickejšia, a čím viac ľudí zvolí komfort na koľajniciach, tým väčšiu úľavu to znamená pre preťažené cestné komunikácie,“ teší sa z noviniek minister dopravy Slovenskej republiky Josef Ráž mladší.

Leo Express chce kvalitnými službami okrem pravidelných cestujúcich, ktorí na trase žijú a pracujú, prilákať do regiónu nových návštevníkov. Oblasť Podunajska je známa termálnymi prameňmi a kúpaliskami, ako aj cyklotrasami vedúcimi cez nížinaté lužné lesy. Moderné vlaky ponúkajú možnosť bezproblémovej prepravy bicyklov, vďaka čomu bude objavovanie tejto oblasti o niečo jednoduchšie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu