Nitrianska enviropolícia objavila nelegálne chované ohrozené papagáje a korytnačky za 12-tisíc eur


Foto: Nitrianska enviropolícia objavila nelegálne chované ohrozené papagáje a korytnačky za 12-tisíc eur Foto: Facebook/Polícia SR

Príslušníci nitrianskeho oddelenia odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality vykonali v Hlohovci domovú prehliadku. Zaistili pri nej nelegálne držané chránené živočíchy.

Policajti skonfiškovali sedem exemplárov korytnačky zelenkastej, päť exemplárov papagája Žako kongo a jedného papagája papagája Ara marakana. U podozrivého tiež našli jeden korytnačí pancier a tri uhynuté papagáje Ara marakana. 

Keďže 51-ročný podozrivý M. P. nevedel preukázať ich pôvod, policajti odobrali vzorku DNA od ďalších 30 papagájov Žako kongo. V dome sa našli aj krúžky na označovanie vtáctva a rôzne dokumenty týkajúce sa zvierat. 

Domová prehliadka bola vykonaná na základe dôvodného podozrenia o protiprávnom konaní a po začiatku vedenia trestného stíhania. „Spoločenská hodnota korytnačky zelenkastej je 230 eur za kus, hodnota papagája Žako kongo sa pohybuje vo výške 1 950 eur za kus,“ priblížili policajti v príspevku na sociálnej sieti. Celková hodnota protiprávneho konania bola zatiaľ vyčíslená na minimálne 11 820 eur.


Príslušníci Policajného zboru upozorňujú verejnosť, že nakladanie s ohrozenými druhmi podlieha osobitnej právnej regulácii. Za takéto konanie bez príslušných povolení hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov. 

Zaujímavosťou je, že nelegálny biznis s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi 4 najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov. Vo svete organizovaného zločinu ide o lákavú činnosť z dôvodu nízkych trestných sadzieb a rizika odhalenia. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu