V Nitrianskom kraji sa budúci týždeň výrazne ochladí. Očakáva sa sneženie a teploty pod nulou


Foto: V Nitrianskom kraji sa budúci týždeň výrazne ochladí. Očakáva sa sneženie a teploty pod nulou

Meteorológovia upozorňujú Slovákov, že zima ešte neskončila. Začiatkom budúceho týždňa sa musia ľudia v Nitrianskom kraji pripraviť na ochladenie. Na návrat zimného počasia upozornil portál imeteo.sk.

Môže zaň rozpad polárneho víru, ktorý postupne prináša ľadový vzduch nad Európu. Ide o rozsiahlu oblasť nízkeho tlaku nad severným a južným pólom, ktorá sa otáča v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek.

„Polárny vír je dôležitý pre reguláciu počasia na Zemi. Pomáha udržiavať Arktídu a Antarktídu chladné a zabraňuje tomu, aby sa studený vzduch dostal do nižších zemepisných šírok. Zvýšené emisie skleníkových plynov spôsobujú, že sa Arktída ohrieva rýchlejšie ako zvyšok sveta. To vedie k tomu, že sa polárny vír z času na čas rozpadá,“ povedal Peter Minárik z portálu imeteo.sk.

Teploty sa na Slovensku z kladných na záporné zmenia v priebehu víkendu. V Nitre by podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu mali klesnúť pod nulu v noci z nedele na pondelok. Najchladnejšia by mala byť noc z pondelka na utorok s teplotami do mínus šesť stupňov.

„Aktuálne to vyzerá tak, že studené počasie nebude záležitosťou niekoľkých dní, ale počas nedele pôjde o nástup pravej zimy, ktorá sa na našom území udrží minimálne počas celého budúceho týždňa,“ dodal Peter Minárik.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu