Športové kluby a organizácie v Nitre môžu žiadať o dotácie, musia sa však poponáhľať


Foto: Športové kluby a organizácie v Nitre môžu žiadať o dotácie, musia sa však poponáhľať Foto: Facebook/Mesto Nitra

Vedenie mesta Nitra zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rozvoj športu pre rok 2024. Právnické osoby, ktoré vedú športové kluby alebo organizujú súťaže a turnaje, môžu o podporu požiadať do konca januára. 

Na dotácie ešte nie sú v mestskom rozpočte vyhradené peniaze, čo by však podľa názoru viacerých poslancov nebol ten najväčší problém. Horšie je, že tento rok bude v mestskom rozpočte chýbať zhruba 800-tisíc eur. Dôvodom má byť podľa primátora to, že zastupiteľstvo neschválilo zvýšenie daní za byty a domy tak, ako to tento rok urobili iné krajské mestá. 

Aktuálne sú na tento rok zverejnené výzvy v troch športových oblastiach. Sú to podpora strategických športových klubov, ostatných športových klubov a športových podujatí. Priznané prostriedky môžu úspešní žiadatelia v priebehu roka použiť na nákup vybavenia a náčinia, prevádzkové výdavky a podobne.

V prípade strategických športových klubov musí žiadateľ splniť podmienky detailne vysvetlené v oficiálnej výzve. Klub musí doložiť svoje pôsobenie v najvyššej národnej súťaži, ako aj napojenie dostatočného percenta členov na mesto Nitra a bezprostredné okolie. Tiež je potebné, aby klub systematicky podporoval mládežnícku činnosť.


Ostatné športové kluby potrebujú pre priznanie dotácie taktiež splniť podmienky, ako je dostatočný podiel členov z Nitry, či súvislá podpora mládežníckej športovej činnosti. Žiadateľom nemôže byť organizácia, ktorej zakladateľom je mesto Nitra. 

Oprávnení žiadatelia o dotácie zameranej na podporu športových podujatí sú právnické osoby, ktoré plánujú takéto stretnutia organizovať, prípadne majú iné relevantné inovatívne riešenia či nápady, ktoré by mohli pomôcť športu a občanom mesta. 

Záujemcovia o finančnú podporu môžu do 31. januára 2024 vyplniť formulár. O jej pridelení bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo a komisia mesta pre šport. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu