V nitrianskej nemocnici sa minulý rok narodilo 647 Nitranov. Netradičnými menami boli Eflin, Aslan či Ismet


Foto: V nitrianskej nemocnici sa minulý rok narodilo 647 Nitranov. Netradičnými menami boli Eflin, Aslan či Ismet Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Mesto Nitra vstúpilo do nového roka s počtom obyvateľov 75 741, čo ho radí na piate najväčšie mesto na Slovensku. Vyplýva to z údajov evidencie obyvateľstva, domov a bytov nitrianskej radnice. Na trvalý pobyt je však v Nitre prihlásených o 482 ľudí menej ako minulý rok.

S postupným úbytkom obyvateľov sa Nitra potýka už od roku 2002, kedy v Nitre žilo 87 690 obyvateľov, odvtedy toto číslo klesá. Dôvodom je presun obyvateľov z mesta na vidiek a výrazný je aj odchod mladých ľudí do väčších miest na Slovensku či do zahraničia.

V roku 2023 žilo v Nitre približne o štyritisíc žien viac ako mužov, bolo ich 34 626 a mužov 30 442. Chlapcov do 15 rokov však bolo viac ako dievčat – 5476, zatiaľ čo dievčat do 15 rokov bolo 5197.

Najviac obyvateľov mala mestská časť Klokočina (17 203), po nej nasleduje Chrenová (14 134), Staré mesto (11 624), Zobor (7278) a Diely (7216). Najmenej obyvateľov žije v Mlynárciach (591).

Koľko Nitranov pribudlo v roku 2023?

Minulý rok sa v nitrianskej nemocnici narodilo 1388 detí (705 chlapcov a 683 dievčat), z toho 647 občanov Nitry. Rodičia dávali svojim novonarodeným deťom najčastejšie mužské mená Jakub, Oliver a Lukáš, ženské Ema, Sofia a Hana.


Na nitrianskej matrike zaznamenali aj nezvyčajné mená – Aria, Lorien, Prea, Senorita, Bellissima, Amia, Eflin, Zente, Aslan, Ismet, Ruben či Artem. Prvým narodeným dieťaťom v roku 2024 bol chlapček Matúš z Párovských Hájov. Na svet prišiel na Nový rok pätnásť minút pred piatou hodinou rannou. Do Nitry sa minulý rok prisťahovalo 1168 ľudí, odsťahovalo sa 1553.

Robíme opatrenia, ktorými sa snažíme zatraktívniť Nitru a udržať v nej obyvateľov, respektíve prilákať nových. Doriešiť chceme výstavbu dvoch stoviek nájomných bytov na Tehelnej, ďalšie desiatky bytov sme postavili na Hlbokej a na Dieloch. Vnímame ich ako dostupné bývanie pre mladých ľudí a ľudí, ktorí sa práve osamostatnili od rodičov, prípadne si zakladajú vlastné rodiny,“ uviedol hovorca radnice Tomáš Holúbek.

Ako doplnilo mesto na svojom webe, udržať mladé rodiny v Nitre pomôže aj nová moderná škôlka na Zobore s kapacitou takmer 150 detí. Vďaka Kreatívnemu centru zasa budú mať o dôvod viac vrátiť sa do Nitry kreatívci, ktorí odišli do Bratislavy či susednej Českej republiky.

Masívna rekonštrukcia štyroch budov v areáli bývalých vojenských kasární pod Zoborom na Martinskom vrchu, ako aj priestorov ikonického kina Palace na Radlinského ulici je vo finálnej fáze.

Okrem toho budujeme cyklotrasy, masívne obnovujeme parky, už druhým rokom máme nové autobusy, ktoré zásadne pozdvihli úroveň cestovania mestskou hromadnou dopravou. Ponúkame tiež pestrú škálu kultúrnych podujatí a komplexné sociálne služby,“ uzavrel T. Holúbek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu