FOTO: Disident, ochrankyňa práv detí či divadelníci. Cenu od prezidentky Čaputovej získali aj osobnosti Nitry


FOTO: Disident, ochrankyňa práv detí či divadelníci. Cenu od prezidentky Čaputovej získali aj osobnosti Nitry
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila na ceremónii v nedeľu 14. januára 2023 celkovo 33 štátnych vyznamenaní osobnostiam spoločenského, kultúrneho a športového života. Medzi nimi sú aj dvaja rodáci z Nitry a ďalšie dve osobnosti, ktoré v Nitre aktívne pôsobia. 

Cenu Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získal Peter Mikuláš, sólista Opery Slovenského národného divadla v Bratislave. Prezidentka to zdôvodnila jeho zásluhami o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia a jeho podiele na šírení dobrého mena našej krajiny v zahraničí. 

Štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy získal in memoriam nitriansky rodák Rudolf Fiby, katolícky kňaz a disident. Cenu si vyslúžil za mimoriadne zásluhy v boji o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobodu. 

Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky bol udelený Eve Pavlíkovej. Táto herečka pochádza z Košíc, dlhodobo však pôsobí v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Umelkyňa si získanie tejto ceny nesmierne váži. 

Najšťastnejšie na tejto cene je, že je od pani prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorú vnímam ako jedného z mála politikov, na ktorého my Slováci môžeme byť hrdí, nemusíme sa a nemuseli sme sa za ňu nikdy hanbiť,“ vyjadrila sa herečka, ktorej ocenenie čiastočne pomohlo prekonať smútok po tom, čo len pár dní pred ceremóniou prišla o svoju matku. 


Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky si prevzala Mariana Kováčová, ktorá v roku 2000 založila neziskovú organizáciu Slniečko. Tá pomáha týraným, sexuálne zneužívaným a zanedbávaným deťom, ako aj obetiam domáceho a rodovo podmieneného násilia. 

Mariana Kováčová sa zaslúžila aj o založenie a rozvoj množstva centier pre týrané a zneužívané deti a bezpečných ženských domovov. Taktiež pomohla zrealizovať osvetové a preventívne programy a kampane, ktoré upozorňujú na skryté problémy v spoločnosti, pred ktorými by sme nemali zatvárať oči. 

Zuzana Čaputová udeľovala v nedeľu štátne vyznamenania vôbec poslednýkrát pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých nebude kandidovať. Z celkovo 33 ocenení bolo 7 in memoriam. Ocenené osobnosti, ich dielo a odkaz podľa prezidentky definujú to, akí naozaj sme. „Píšete príbeh Slovenska – svojou prácou, obetavosťou, vedeckým bádaním, odvahou, umeleckými dielami, alebo aj stopami v snehu či na ľadovej ploche. Vydržme ho spoločne písať ďalej,“ odkázala vo vyjadrení vyznamenaným Slovákom. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu