FOTO: Na prvej Primátorskej kvapke krvi tohto roka v Nitre napočítali 50 darcov


FOTO: Na prvej Primátorskej kvapke krvi tohto roka v Nitre napočítali 50 darcov
Galéria: 17 fotiek
Foto: nitra.sk

V stredu 17. januára 2024 sa v priestoroch mestského úradu v Nitre konala prvá Primátorská kvapka krvi v tomto roku. Možnosť spraviť dobrý skutok darovaním najvzácnejšej tekutiny prilákala 71 ľudí, vhodnými darcami bolo nakoniec 50 z nich. Odbery zabezpečili zdravotníci z Národnej transfúznej služby. 

Vyradili sme 21 záujemcov, najčastejším dôvodom bol nedostatok hemoglobínu, teda chudokrvnosť, prekonané infekčné ochorenie a tetovanie,“ vysvetlila organizátorka Lívia Beňová z odboru sociálnych služieb. Celú akciu považovala za skutočne vydarenú, pričom si pochvaľovala najmä vysokú účasť a skvelú atmosféru. 

Na nitrianskej radnici sa usporadúva hromadné darovanie krvi už od roku 2006. Podľa primátora Nitry Mareka Hattasa je najväčšou výhodou týchto podujatí to, že zamestnanci sa ho môžu zúčastniť priamo v priestoroch úradu, a zároveň sa môže zapojiť aj verejnosť. Účasť má podľa neho stúpajúcu tendenciu. 


Na radnici sa tak v stredu zišli prvodarcovia, ako aj ľudia ktorí majú za sebou už desiatky úspešných odberov. „Veľmi nás potešilo, keď mu minulý mesiac prišla smska s textom, že vaša krv práve zachránila ľudský život. To je na nezaplatenie,“ vyjadrila sa Ľubica Gráfová z kancelárie primátora. Krv darovala už osemnástykrát. 

Nasledujúca Primátorská kvapka krvi sa bude konať 14. mája a ďalšia 17. septembra. interval je takto nastavený preto, že muži môžu odber absolvovať každé 3 mesiace, ženy však len každé 4. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu