Poľnohospodárov z Hornej Nitry čaká jedna z najhorších sezón. Lesná zver im pojedla plodiny


Foto: Poľnohospodárov z Hornej Nitry čaká jedna z najhorších sezón. Lesná zver im pojedla plodiny Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Poľnohospodárov z Hornej Nitry čaká tento rok jedna z najhorších sezón. Podľa informácií televízie JOJ počas zimy prišli o množstvo plodín, ktoré im zjedla lesná zver.

Záujem mala predovšetkým o repku. V priebehu niekoľkých týždňov zjedli srny a jelene v blízkosti obce Lehota nad Vtáčnikom danú plodinu na ploche 34 hektárov. Celkové škody sa pohybujú v rozmedzí viac ako 200 hektárov.

„Máme aktuálne škody len na ornej pôde 1,5 milióna eur. My nevieme, ako prežijeme,“ uviedol pre TV JOJ poľnovtáčnik Daniel Frauenschuh.“ Agronóm a poľnovtáčnik Jozef Lachký doplnil, že daná situácia v ich firme spôsobí existenčné problémy.

Okrem repky poľnohospodári prišli aj o pšenicu či jačmeň. Aj napriek tomu, že im zver spôsobuje škody každý rok, tentokrát sa vyšplhali dvakrát vyššie. Riešením by bolo, ak by poľovníci odlovili viac zveri.

„Ročne sa na Slovensku uloví približne 200-tisíc kusov raticovej zveri. Je to približne o 100-tisíc kusov viac ako pred 15 rokmi,“ tvrdí prezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.


V priebehu posledných piatich rokov sa ulovilo viac ako 325-tisíc kusov diviakov. Avšak aj napriek danému relatívnemu číslu to nestačí. Podľa slov poľnovtáčnika Frauenschuha poškodená firma dáva prácu 170 ľuďom. V súvislosti s tým prosí ministra pôdohospodárstva Takáča (Smer-SD), aby im s nepríjemnou situáciou pomohol.

„Ministerstvo si uvedomuje situáciu v súvislosti vysokopočetnými stavmi raticovej zveri v niektorých oblastiach Slovenska, vrátane okresu Prievidza. Dlhodobo preto prijímame opatrenia na znižovanie zveri a tým aj nahradzovanie škôd, ktoré spôsobuje. Ministerstvo pokračuje v tvorbe nového zákona o poľovníctve, pričom jednou z prioritných oblastí, ktorú má zákon vyriešiť, sú práve vysoké stavy raticovej zveri,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky Veronika Daničová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu