FOTO: Morenu už vzala voda, ide jar. Takto si pripomenuli tradície v mestách a obciach Nitrianskeho kraja


FOTO: Morenu už vzala voda, ide jar. Takto si pripomenuli tradície v mestách a obciach Nitrianskeho kraja
Galéria: 24 fotiek
Foto: Facebook/Obec Čab

Vo viacerých mestách a obciach Nitrianskeho kraja si počas uplynulých dní pripomenuli tradície našich predkov a symbolicky sa rozlúčili so zimou. Morena - slamená figurína oblečená do ženských šiat, kedysi predstavovala zimu, choroby aj smrť. Na znak rozlúčky s týmto pochmúrnym zimným obdobím sa musela spáliť alebo utopiť v potoku, a tým, že odplávala, mala pomaly odísť aj zima.

Tento zvyk sa nezachoval všade, no stále sa nájdu obce a mestá, ktoré na vynášanie Moreny nezabúdajú. Jar sa rozhodli privítať napríklad v Nitre, v Šali, v Topoľčanoch alebo vo Vrábľoch. Tradície však dodržiavajú najmä v obciach - oslavy privítania jari sa preto uskutočnili i v Čabe, Bátovciach či Kozárovciach.


Sprievod tvorili dospelí i deti z materských a základných škôl. Niektoré z nich si pripravili aj program, zarecitovali básničky alebo zaspievali. Folklórne súbory sa zas postarali dobrú zábavu sprevádzanú tancom a spevom, a keďže sa už všetci tešili na príchod pekného a teplého počasia, horiaca Morena skončila v potoku. 

Ak chcete vidieť, ako vynášanie Moreny prebiehalo v jednotlivých mestách a obciach, pozrite si našu fotogalériu. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu