Tip na výlet: Podzemný kryt Severka pri Nitre opäť otvoria pre verejnosť, je v ňom unikátne múzeum


Foto: Tip na výlet: Podzemný kryt Severka pri Nitre opäť otvoria pre verejnosť, je v ňom unikátne múzeum Foto: nitrak.sk

Zaujíma vás, ako to vyzerá v podzemnom kryte? Cez víkend budete mať možnosť do jedného nahliadnuť. V nedeľu 7. apríla sa v podzemnom kryte Severka v Alekšinciach pri Nitre uskutoční deň otvorených dverí, prvý v tomto roku.

Malý nenápadný domček na okraji lesa v obci Alekšince v sebe ukrýva niečo ako portál do minulosti. Sedem metrov pod ním sa totiž nachádza bývalý kryt civilnej ochrany. Kedysi plnil funkciu hlavného veliteľského stanovišťa vojsk Varšavskej zmluvy a dnes je z neho unikátne múzeum socializmu a studenej vojny. Múzeum spravujú dobrovoľníci z občianskeho združenia Klub vojenskej histórie Československej ľudovej armády.

Foto: Facebook/Podzemný kryt Severka - Alekšince

V spletitom bludisku chodieb a miestností sa budete cítiť, akoby ste sa vrátili o niekoľko dekád do minulosti. Okrem zariadenia vojenského charakteru tu nájdete aj ďalšie rôzne artefakty a predmety dennej potreby ešte z čias socializmu. Dobrovoľníci, ktorí sa o tieto priestory starajú od roku 2017, sa takýmto spôsobom snažia návštevníkom predstaviť dobu, ktorú sme kedysi na Slovensku mali. Niektorí si tieto časy ešte pamätajú, no mladší ich už nezažili. 

Prehliadku si viete dohodnúť aj individuálne, alebo môžete využiť jeden z dní otvorených dverí. Na nedeľu sú naplánované tri vstupy do krytu: o 13:00, 14:00 a 15:00 hod. Nie je potrebné sa objednať vopred, stačí sa len dostaviť na miesto v danom termíne a vybranom čase, ideálne ešte niekoľko minút predtým. Vstupné je dobrovoľné. 


Múzeum býva otvorené len od marca do novembra. Dni otvorených dverí prebiehajú vždy v nedeľu. Ak máte záujem o individuálnu prehliadku, musíte si ju dohodnúť minimálne týždeň vopred prostredníctvom súkromnej správy na Facebooku alebo telefonicky na čísle 0905 231 977. Takáto prehliadka je spoplatnená sumou 50 eur bez ohľadu na počet návštevníkov. Zoberte si preto so sebou aj rodinu, kamarátov či známych. 

Viac informácií o prehliadke nájdete v našej reportáži: 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu