Belica sa ujal funkcie župana, kraj chce aj naďalej posúvať vpred


Foto: Belica sa ujal funkcie župana, kraj chce aj naďalej posúvať vpred Foto: ilustračné

Milan Belica sa v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva v koncertnej sále Župného domu v Nitre oficiálne ujal svojej funkcie predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Spolu s ním svoj sľub zložilo aj 54 poslancov. Po skončení tohto volebného obdobia tak bude Milan Belica najdlhšie slúžiacim županom v histórii. Na čele župy bude stáť 21 rokov bez prestávky.

Vo svojom príhovore sa staronový predseda poďakoval voličom za podporu a dúfa, že s novozvolenými poslancami nájdu spoločnú cestu a ich spolupráca bude prospešná. „Mám nádej, že pri prijímaní zásadných rozhodnutí bude hlavnú úlohu zohrávať záujem kraja,“ povedal Belica.

V posledných rokoch podľa Belicu kraj napredoval, avšak veľa vecí je potrebné zlepšiť 

„Za posledné volebné obdobie od roku 2013 kraj zveľadil svoj majetok z 310 miliónov eur na takmer 350 miliónov eur,“ uviedol staronový župan. Práce je však podľa Belicu ešte mnoho. Navyše s príchodom Jaguáru bude potrebné riešiť cestnú infraštruktúru, a zároveň pripravovať mladých ľudí na stredných školách na aktuálne požiadavky na trhu práce. Kraj má okrem toho dotatok rozpracovaných projektov, ktoré by chcel dokončiť.


„V rámci ciest druhej triedy by sme mali v blízkom čase, možno hneď aj na jar, opraviť zhruba 60 kilometrov ciest, čo bude ohromná vzpruha pre obyvateľov a hlavne pre priemyselné parky,“ dodal Belica.

V zastupiteľstve si polepšila opozícia, koalícia naopak stratila

Z 54 poslancov krajského zastupiteľstva získala 17 kresiel koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd. 15 mandátov získali nezávislí poslanci. 11 poslancov má strana SMK-MKP. Pravicová koalícia zložená zo strán KDH, ŠANCA, OKS, NOVA, SaS, OĽaNO získala 10 mandátov. ĽSNS bude mať jedného poslanca. 

„Boli tu už rôzne zoskupenia poslancov z hľadiska politického aj národnostného, ale pokiaľ si poslanci uvedomili svoju zodpovednosť voči občanom, tak vždy sa našiel spôsob, ako dospieť k múdremu rozhodnutiu. Ja si myslím, že aj preto sú výsledky kraja také dobré,“ zhodnotil Belica.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: webnoviny.sk