Nitriansky primátor vyzýva na darovanie krvi. Vedeli ste, že pravidelní darcovia majú zdravotné výhody?


Foto: Nitriansky primátor vyzýva na darovanie krvi. Vedeli ste, že pravidelní darcovia majú zdravotné výhody?

Občania Nitry budú mať čoskoro možnosť spraviť dobrý skutok v rámci Primátorskej kvapky krvi. V priestoroch mestského úradu sa bude realizovať odber mobilnou jednotkou Národnej transfúznej služby. Koná sa pod záštitou primátora Mareka Hattasa. 

Záujemcovia o darovanie sa môžu dostaviť na prvé poschodie mestského úradu v stredu 17. januára 2023. Odbery sa budú realizovať od 8:00 hod. do 12:00 hod., pričom o 11:00 hod. končí možnosť registrácie. 

Darcovia musia spĺňať určité zdravotné kritéria, ako napríklad minimálnu váhu, či adekvátny zdravotný stav. Všetky obmedzenia vysvetľuje dotazník, ktorý je nutné pred odberom vyplniť. 


Málokto vie, že darovanie krvi predstavuje určité výhody aj pre samotného darcu. Je totiž dokázané, že funguje trochu ako tréning tela na situácie spojené s väčšou stratou krvi. Pravidelní darcovia tak lepšie zvládajú silné krvácanie pri úrazoch.

Náhly úbytok krvi tiež pôsobí stimulačne na organizmus, a to tým, že vyprovokuje tvorbu množstva nových krviniek. Pravidelní darcovia sa spravidla cítia lepšie, než zvyšok populácie. Okrem dobrého pocitu zo záchrany života ich totiž ochraňujú aj blahodárne účinky samotných odberov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu