FOTO: Na Zobore pribudla novinka. Fotopoint vyvolal rozruch a nepomohla ani petícia


FOTO: Na Zobore pribudla novinka. Fotopoint vyvolal rozruch a nepomohla ani petícia
Galéria: 6 fotiek
Foto: Nitrak.sk

Pri vysielači Zobor v decembri pribudla nová turistická atrakcia – fotopoint. Drevený rám s výhľadom na Nitru tu dal postaviť Zoborský skrášľovací spolok, majstrom bol Peter Tehlár. 

Je to miesto, pri ktorom sa návštevníci a turisti môžu odfotiť a spraviť si tak peknú pamiatku. Nejde pritom o nič neobvyklé, podobné fotopointy môžete nájsť pri zaujímavých turistických atrakciách v rôznych slovenských mestách i v zahraničí. Proti tomuto konkrétnemu však pred pár mesiacmi vznikla i petícia. 

Za 30 rokov sa tu nič nezmenilo 

Cieľom Andreja Berkeša zo Zoborského skrášľovacieho spolku nebolo len vytvoriť miesto, ktoré priláka turistov, ale taktiež chcel zvýšiť povedomie o aktuálnom stave Pyramídy. Podľa jeho slov sa tu za 30 rokov nezmenilo nič. Turistov doteraz vítal len vysielač, Miléniový pamätník a stará, ošarpaná a grafitmi posiata stanica lanovky.

„Fotopoint mal byť miestom fotenia, miestom turistov, ktorí si okrem nádhernej panorámy všimnú aj túto nepeknú časť Pyramídy a bude viac fotiek a kritiky a tlaku na to, aby sa to zmenilo. Aby sme sa po 30 rokoch posunuli a urobili z nášho Zobora naozaj krásne miesto,“ napísal na sociálnej sieti v reakcii na petíciu


Odporcom petícia nepomohla

Tvorcovia petície za jeden z hlavných problémov projektu označili jeho netransparentnosť a tiež to, že verejnosť o tom nebola vopred informovaná. Podľa Berkeša sa však o myšlienke fotopointov na siedmich pahorkoch hovorilo už roky.

V petícii sa okrem iného písalo, že nebolo známe, z akých zdrojov bude fotopoint financovaný alebo akým spôsobom prebehne výber zhotoviteľa. Vyčítali im aj umiestnenie rámika, keďže podľa pôvodných nákresov mal stáť na inom mieste, čím by však znemožnil štarty paraglajdistov. V súčasnosti ale drevený rám stojí úplne inde, a to pred stanicou lanovky. 

Ďalším argumentom odporcov bolo i to, že ide o zásah do prírody a fotopoint na Pyramíde je zbytočný, keďže ľudia si sem prichádzajú fotiť jedinečný výhľad, a na to rámik nie je potrebný, ba dokonca je obmedzujúci. Pod petíciu sa podpísalo takmer 400 ľudí, no nepomohlo to. 







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu