Výstavba R7 po Nové Zámky nie je pre ministerstvo prioritou, dokončiť chcú hlavne D1


Foto: Výstavba R7 po Nové Zámky nie je pre ministerstvo prioritou, dokončiť chcú hlavne D1 Foto: Facebook/Ministerstvo dopravy SR

Výstavba ďalších úsekov rýchlostnej cesty R7 tak skoro pokračovať nebude. Ministerstvo dopravy SR to nepovažuje za prioritu. 

Rezort dopravy dal ľuďom možnosť, aby sa na sociálnej sieti opýtali na všetko, čo ich zaujíma z prostredia dopravy. Jeden z používateľov chcel preto vedieť, kedy bude pokračovať výstavba R7 po Nové Zámky, prípadne aspoň po Dolný Bar


Rýchlostná cesta R7 mala spájať Bratislavu a Lučenec, cez Dunajskú Stredu, Nové Zámky a Veľký Krtíš. Toto spojenie však do dnešného dňa neexistuje. V júli 2020 boli uvedené do prevádzky prvé dva úseky od križovatky Bratislava – Juh po Holice. Ďalší úsek medzi križovatkami Bratislava – Nivy a Bratislava – Juh bol sprejazdnený dva roky dozadu, v októbri 2021.  

„Ďalšie úseky R7 momentálne nepatria medzi priority a nie sú ani pripravené na výstavbu,“ odpovedal rezort.


Vzápätí ľuďom ozrejmil, ktoré cesty medzi ich priority patria: „Ako vyplýva aj z Programového vyhlásenia vlády SR, sústredíme sa na dokončenie diaľnice D1, dobudovanie troch chýbajúcich úsekov na D3 a výstavbu rýchlostnej cesty R4“.

Obyvateľom juhozápadného Slovenska sa však nepáči, že sa na nich „zabudlo“. Primátori piatich slovenských miest – Komárna, Nových Zámkov, Dunajskej Stredy, Kolárova a Nesvád, ešte v novembri 2021 spísali petíciu a dožadovali sa pokračovania výstavby, no nepomohlo to.

V Harmonograme pre plánovanie a výstavbu cestnej infraštruktúry do roku 2028, ktorý je zverejnený na webovej stránke ministerstva, nie je zaradený žiadny z úsekov cesty R7. S ohľadom na aktuálne zámery rezortu preto nemožno očakávať, že by cesta R7 bola v celej dĺžke sprevádzkovaná ešte pred rokom 2050.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu