FOTO: Nesplachujte vhlčené vreckovky, varujú komárňanské vodárne. Spôsobujú množstvo problémov


FOTO: Nesplachujte vhlčené vreckovky, varujú komárňanské vodárne. Spôsobujú množstvo problémov
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Vodárne a kanalizácie mesta Komárna, a.s

Spoločnosť Vodárne a kanalizácie mesta Komárna, a.s. - KOMVaK sa v príspevku podelila s trápením svojich zamestnancov, ktoré spôsobuje používanie či presnejšie splachovanie jednorazových vlhčených vreckoviek. Aj keď pre mnohých je to praktická pomôcka pri udržiavaní hygieny, spôsobuje značné technické problémy. 

Vlhčené utierky spôsobujú zanášanie čerpadiel, poškodenie čistiarenskej infraštruktúry, upchávanie potrubí a septikov aj v bežných domácnostiach,“ vysvetľujú ďalej technici. Dôvodom je to, že na výrobu vlhčených vreckoviek sa využíva polyester, ktorý sa narozdiel od papiera len veľmi ťažko rozkladá.

Zvyšky týchto utierok majú tendenciu zachytávať sa v záhyboch a tesneniach potrubí. Keď sa akumulujú, spôsobia nižší prietok vody a upchatie toalety. Potreba odstraňovanie tohto pevného materiálu z čističiek vôd je pritom len časť problému. Časť utierok sa dostane do vodných tokov, kde poškodzujú ekosystém. 

Ak si neviete predstaviť udržiavanie hygieny bez plastových vreckoviek, spravte službu sebe aj prírode tým, že ich vyhodíte do koša. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu