Sporná novela Trestného zákona aj rozhodnutie súdu sú už v Zbierke zákonov


Foto: Sporná novela Trestného zákona aj rozhodnutie súdu sú už v Zbierke zákonov Foto: Úrad vlády

Je to oficiálne. Vláda zverejnila novelu trestných kódexov aj uznesenie Ústavného súdu o pozastavení jej účinnosti niektorých jej častí v Zbierke zákonov. Novela mala nadobudnúť účinnosť 15. marca. Ústavný súd však rozhodol o pozastavení častí, ktoré sa týkali napríklad paragrafov o kajúcnikoch či videách používaných v trestnom konaní. 

Namietal tiež voči znižovania trestov, skracovania doby premlčania či spätnom otváraní dohôd o vine a treste s kajúcnikmi. Rozhodnutie súdu však neznamená, že je novela, alebo jej časť protiústavná. Súd o tom ešte musí dodatočne rozhodnúť.  Keďže voči rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry námietky nevzniesol, zruší sa k 20. marcu a jej prokurátori sa presunú aj so spismi na špecializované oddelenia krajskej prokuratúry. 

Vláda krátko po rozhodnutí súdu ohlásila, že pripravuje ďalšiu novelu trestných kódexov. Zmeniť by mala výšky trestov, prepadnutie majetku či detenciu. Prehodnotiť chcú aj premlčacie lehoty. Zmena sa dotkne aj zákona o Ústavnom súde. Vláda mu plánuje skrátiť lehotu na rozhodovanie v prípadoch, akým bola aj novela Trestného zákona.

„Možno bude podobná ako je pri posudzovaní ústavnosti a neústavnosti referendových otázok,“ informoval Robert Fico. Táto lehota je aktuálne stanovená na 60 dní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu