FOTO: V Nitre vzniká nová cyklotrasa, ktorá spojí úseky popri rieke. Hneď sa ozvali aj nespokojní obyvatelia


FOTO: V Nitre vzniká nová cyklotrasa, ktorá spojí úseky popri rieke. Hneď sa ozvali aj nespokojní obyvatelia
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra/Roman Oravec

V Nitre sa začala výstavba novej cyklotrasy Vodná - Zelokvet v rámci siete Ponitrianskej cyklomagistrály. Stavebné práce odštartovali v druhej polovici februára a potrvajú šesť mesiacov. 

„Nová cyklotrasa prepojí už zrealizované cyklotrasy popri rieke s nedávno dokončenou cyklotrasou na Klokočinu a Diely. V budúcnosti chceme pokračovať ďalej k Priemyselnému parku Sever a napojiť sa na existujúcu cyklotrasu, ktorá vedie popri Lužiankach do Čakajoviec,“ ozrejmilo mesto svoje plány na sociálnej sieti a upozornilo obyvateľov, aby nevstupovali na stavenisko.

Pribudne osvetlenie aj cyklosčítač

Dĺžka cyklotrasy bude približne 1,5 kilometra so šírkou tri metre. V prvom úseku popri rieke Nitra chcú postaviť zhruba 157 metrov dlhý oporný múr so zábradlím. Súčasťou cyklotrasy má byť aj priechod cez Bratislavskú ulicu, ktorý bude spoločný pre chodcov a cyklistov.

Pokiaľ ide o ich bezpečnosť, tú chcú zabezpečiť vybudovaním stredového ostrovčeka, bezbariérovej úpravy a osvetlenia. Cyklotrasu osvetlia aj bodovým solárnym osvetlením, ktoré bude umiestnené do stredovej čiary. Novinkou bude tiež cyklosčítač, ktorý potom mestu poskytne dáta o jej vyťaženosti v reálnom čase. 



Výstavba nepotešila všetkých

Cena bola stanovená na 435 247,88 eur bez DPH a peniaze na to mesto získalo z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Správa o výstavbe novej cyklotrasy v meste opäť rozdúchala vášne a pod príspevkom začali pribúdať komentáre od nahnevaných ľudí, ktorí sa pýtali, prečo mesto robí len cyklotrasy a kedy začne riešiť aj rozbité chodníky a cesty. 


Magistrát však opäť vysvetlil, že väčšina cyklotrás je skôr zdieľanou cestičkou pre cyklistov a chodcov a peniaze na to čerpajú z eurofondov. „Bolo by nezodpovedné nevyužiť takúto možnosť, keď sa ponúka. Na bežné chodníky pre chodcov a bežné cesty pre autá eurofondové výzvy nie sú,“ zdôraznilo mesto a občanom pripomenulo, že z toho dôvodu musia opravy ciest platiť z vlastných zdrojov. 

„V rámci možností rozpočtu mesta a kapacít úradu opravujeme aj ostatnú cestnú infraštruktúru,“ dodala radnica a zverejnila aj zoznam investícii od roku 2019. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu