FOTO: Významný krok pre SPU v Nitre. Bude tam prvý Potravinový inkubátor na Slovensku


FOTO: Významný krok pre SPU v Nitre. Bude tam prvý Potravinový inkubátor na Slovensku
Galéria: 8 fotiek
Foto: polnohospodar.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre schválil Potravinový inkubátor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre ako prevádzku na výrobu potravín. Finálne rozhodnutie padlo v utorok 16. apríla.

Je to významný krok pre univerzitu, keďže ide o prvý potravinový inkubátor na Slovensku, ktorý bude slúžiť nielen na výrobu potravín, ale aj ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, mladých začínajúcich podnikateľov a start-upy,“ uviedla odborná garantka Potravinového inkubátora Eva Ivanišová.

Potravinový inkubátor vznikol v zrekonštruovanej budove v areáli univerzity v rámci projektu Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny Drive4SIFood.

Financie na rekonštrukciu budovy boli vo výške 482 296 eur, prístrojová infraštruktúra inkubátora stála 113 574 eur,“ informovala riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny pre online portál SPU v Nitre.


Cieľom Potravinového inkubátora je reagovať na požiadavky praxe, sieťovanie a spoluprácu s potravinárskymi firmami nielen doma, ale aj v zahraničí. Zároveň poskytne priestor pre praxovanie študentov potravinárskych programov.

Prevádzka je rozdelená do troch vývojových centier:

  • technologická prípravovňa výrobkov,
  • centrum vývoja cereálnych produktov,
  • centrum vývoja nápojov.

Inkubátor bude vyrábať inovatívne vegánske aj vegetariánske produkty. Produkovať sa tam budú môcť zeleninové a ovocné šťavy, sirupy a koncentráty, nealkoholické nápoje, džemy, nátierky, horčice, pretlaky, trvanlivé pečivo, oblátky, sušienky či cestoviny.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu