Vypílil 149 stromov, hrozí mu väzenie. Nitrianskí enviropolicajti obvinili 61-ročného muža


Foto: Vypílil 149 stromov, hrozí mu väzenie. Nitrianskí enviropolicajti obvinili 61-ročného muža
Galéria: 3 fotky
Foto: Prezídium PZ

Nitrianskí enviropolicajti vzniesli obvinenie 61-ročnému mužovi mužovi z Piešťan za prečin porušovania ochrany stromov a krov. 

Obvinený muž dal ešte počas roka 2018 vypíliť bez príslušného povolenia 149 stromov v meste Šurany. Konkrétne išlo o 108 kusov agáta bieleho, 21 kusov slivky domácej,17 kusov moruše bielej a tri kusy jaseňa štíhleho.

„Obvinený I.K. si zabezpečil vykonanie výrubu u iných osôb, pričom priamo inštruoval a riadil samotný výrub tak, že ukazoval, koľko a ktorý z vyššie uvedených druhov stromov sa má spíliť,“ spresňuje Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Prezídia Policajného Zboru. 


Spoločenská hodnota vypílených stromov bola znalcom vyčíslená na takmer 107-tisíc eur. Trhová hodnota vypílenej drevnej hmoty dosiahla viac ako 13-tisíc eur. 

Polícia zároveň upozorňuje občanov, že výruby stromov a krov sú upravené právnymi predpismi a nie je možné ich vykonávať svojvoľne. V prípade porušenia právnych predpisov na úseku lesného hospodárstva alebo úseku ochrany prírody môže byť páchateľ potrestaný odňatím slobody na jeden až päť rokov.  





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu