V Nitrianskom kraji pribudli výstrahy, pozor na silný vietor


Foto: V Nitrianskom kraji pribudli výstrahy, pozor na silný vietor Foto: pixabay.com

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred výkyvmi počasia. V Nitrianskom kraji sa týkajú okresov Nitra, Levice a Zlaté Moravce. V pondelok 4. a utorok 5. decembra 2023 sa tu očakáva silný vietor, ktorý predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. 

V dotknutých oblastiach sa ojedinele očakáva výskyt vetra s rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 70 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť sa v danej oblasti v tejto ročnej dobe vyskytuje bežne, môže však spôsobiť škody menšieho rozsahu. 

Zdravotné riziko je spojené predovšetkým s predmetmi, ktoré môže takýto silný vietor uviesť do pohybu. Hrozia tak zranenia z dôvodu popadaných konárov či stromov, ale aj v dôsledku zrútenia budovy, strechy, lešenia, oplotenia, veží, billboardov, nedostatočne ukotvených prístreškov a podobne.

Vietor môže taktiež spôsobiť úraz z dôvodu zasiahnutia rozbitým sklom alebo vniknutím rozvíreného prachu a úlomkov do očí. Vyskytnúť sa môže aj spadnutia elektrického vedenia, ktoré môže spôsobiť zasiahnutie prúdom, čo predstavuje riziko úmrtia. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu