Najprv prezident polície, teraz krajiny? Komárňan Štefan Hamran zvažuje kandidatúru


Foto: Najprv prezident polície, teraz krajiny? Komárňan Štefan Hamran zvažuje kandidatúru Foto: Facebook/Štefan Hamran

Bývalý prezident Policajného zboru Štefan Hamran zvažuje kandidatúru na post prezidenta Slovenskej republiky. Potvrdil to pre Denník N. Definitívne rozhodnutie plánuje zverejniť do konca týždňa.

Niekdajší šéf polície sa narodil v Komárne, kde vyštudoval aj strednú školu, policajnú akadémiu absolvoval v Bratislave. V rámci zboru už pracoval ako splnomocnenec pre štátne hranice, v irackom Bagdade zas pôsobil v štátnej službe zameranej na poskytovanie ochrany diplomatickému personálu. Tiež bol predsedom medzinárodnej organizácie na potláčanie terorizmu. 

Šéfom polície sa Hamran stal 16. septembra 2021 po odstúpení Petra Kovaříka z funkcie. Po oznámení výsledkov parlamentných volieb 2023 a zostavení novej vlády avizoval odchod do civilu, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ho odvolal tri dni pred plánovaným odchodom.

Prezidentské voľby by sa mali na konať na jar 2024. Kandidatúru zatiaľ oficiálne oznámil Ivan Korčok, Ján Kubiš či Štefan Harabin. Najväčšiu podporu v prieskumoch zatiaľ zaznamenal Peter Pellegrini. O tom, či sa bude o post uchádzať, plánuje informovať až po novom roku. 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu