Kvôli požiaru evakuovali výrobnú halu v Zlatých Moravciach, škody sa počítajú v desiatkach tisícov


Foto: Kvôli požiaru evakuovali výrobnú halu v Zlatých Moravciach, škody sa počítajú v desiatkach tisícov Foto: minv.sk

Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Zlatých Moravciach boli v pondelok 8. januára 2024 privolaní k požiaru v hale na výrobu kompresorov v areáli spoločnosti v Zlatých Moravciach. Oheň sa rozšíril z vypaľovacej pece na kompresory. 

Hasiči sa hneď po príchode pustili do krotenia plameňov pomocou vysokotlakového prúdu a snehovými hasiacimi prístrojmi. Všetky osoby, ktoré sa v budove v tom čase nachádzali, boli evakuované na dvor. Zamestnanci už pred príchodom hasičov odpojili pec od elektriny a plynu. 

Zásah bol komplikovaný, nakoľko hala bola silne zadymená a na mieste vznikla vysoká teplota. Museli byť použité autonómne dýchacie prístroje. Podmienky zťažoval aj klzký železný povrch pece, na ktorom sa nachádzala vrstva oleja. 


Hasiči určili pomocou termokamery približné miesto vzniku požiaru, a následne ňou skontrolovali vzduchotechniku vedúcu od pece popod strechu haly na voľné priestranstvo, aby odhalili skryté ložiská. Medzitým neustále odnášali na dvor tlejúcu tepelnú izoláciu, kde ju dohasili vysokotlakovým prúdom.

Príčiny požiaru sú momentálne predmetom vyšetrovania polície. Materiálna škoda bola predbežne vyčíslená na aspoň 30-tisíc eur. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu