Nitrianska čokoládovňa má v Kolumbii výskumné stredisko na kakao. Plánuje vyvinúť prvú jednodruhovú sladkosť


Foto: Nitrianska čokoládovňa má v Kolumbii výskumné stredisko na kakao. Plánuje vyvinúť prvú jednodruhovú sladkosť Foto: Marek Mucha, Forbes

Kolumbijská firma Casa Luker kúpila koncom roka 2022 väčšinový podiel v nitrianskej čokoládovni Lyra. Juhoamerická spoločnosť sa pestovaniu kakaa venuje už 150 rokov, v domovine má k dispozícii šľachtiteľskú stanicu, výskumné stredisko aj národnú genetickú banku pre odrody kakaa. Všetky tieto vymoženosti môže teraz vo výrobe využívať aj čokoládovňa situovaná v Ivanke pri Nitre. 

Ako informoval magazín Forbes, v rámci Európy ide v tomto smere o unikát. Vzhľadom k podnebiu si musia všetky čokoládovne ingrediencie „outsourceovať“. „Je to pre nás obrovský prínos, pretože vďaka tomu máme suroviny, aké chceme aj odkiaľ chceme a hlavne, máme istotu, že budeme mať suroviny, pretože svojim ich dodávajú prioritne,“ vysvetlil zakladateľ a súčasný riaditeľ nitrianskej Lyry Karol Stýblo. 

Toho transakcia väčšinového podielu vo firme navyše odbremení, keďže v pláne je aj prijať nového prevádzkového riaditeľa. Stýblo sa tak ako uznávaný čokolatiér bude môcť zamerať na inovácie. Jedným z jeho dlhodobých snov je vývoj prvej čokolády na svete, ktorá obsahuje len jednu ingredienciu. 

Tento nápad vraj dostal, keď vo firme rozmýšľali, ako podporiť farmárov v krajinách, kde sa kakao pestuje. Začali hľadať možnosti ako využiť odpad z kakaových bôbov, ktorý tvorí v súčasnosti 70% produkcie. Pri výskume zistili, že z dužiny a šupky, ktoré sa zvyčajne vyhadzujú, dokážu vytvoriť kakaovú múku či čokoládový sirup. Tie by mohli vo výrobkoch nahradiť stužené tuky či pridané cukry. Jedinou zložkou takejto čokolády by boli skutočne len čokoládové bôby.

Okrem toho v Lyre spúšťajú výrobu skutočne bezlaktózovej a vegánskej čokolády, čo dosiahnu oddelenou linkou. „Každý uvádza, že výrobok môže obsahovať stopy mlieka, aj keď sa v zložení nenachádza a má byť vegánsky. Je len minimum výrobcov, ktorí to vedia vyrobiť a my budeme jedným z nich,“ vyhlásil Stýblo. Takáto vymoženosť zaujme prísnych vegánov, ale aj alergikov, ktorým môžu ublížiť aj nepatrné stopy mliečnych bielkovín v produkte.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu