Začali veľké protesty farmárov: Traktory dnes zablokujú aj dopravu v Leviciach. Čo chcú dosiahnuť?


Foto: Začali veľké protesty farmárov: Traktory dnes zablokujú aj dopravu v Leviciach. Čo chcú dosiahnuť? Foto: ilustračné, pixabay.com

Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska sa pridalo k protestom farmárov, ktoré sa v posledných dňoch rozhoreli po celej Európskej únii. Protestovať plánujú v mnohých mestách pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. 

Za účelom podčiarknutia svojich argumentov si farmári berú na pomoc aj traktory a inú ťažkú poľnohospodársku techniku, s ktorou sa od začiatku týždňa presúvajú naprieč Slovenskom. Z toho dôvodu možno očakávať výrazné obmedzenie dopravy. 

Protestná jazda farmárov sa bude v pondelok 19. februára 2024 konať aj Leviciach. Poľnohospodári plánujú sprievod po týchto uliciach: Ku Bratke, Saratovská, Kapiátana Nálepku, Červenej Armády, Bernolákova, Československej  Armády, Námestie Hrdinov, Friedrich Engelsa, Palva Országha Hviezdoslava, Turecký rad, Koháriho, Kozmálovská cesta, Milana Rastislava Štefánika, Dopravná, Ľudovíta Štúra a Nádražný Rad.

Upozorňujeme vodičov aby rátali s obmedzeniami a riadili sa pokynmi polície,“ zdôraznila polícia Nitrianskeho kraja v príspevku na sociálnej sieti. Vzhľadom na presun množstva vozidiel s prevádzkovou rýchlosťou zhruba 30 kilometrov za hodinu je v miestach všetkých protestov vysoko pravdepodobný dopravný kolaps.


Farmári pritom plánujú najväčšie protesty na štvrtok 22. februára, dopravu tak budú obmedzovať počas celého týždňa. Slovenskí poľnohospodári sa týmto pridávajú ku kolegom v Holandsku, Nemecku, Česku a ďalších krajinách. Vo všeobecnosti ich sťažnosti spočívajú v nespokojnosti s farmárskou politikou Európskej únie, množstvom byrokracie a trhovým znevýhodnením voči mimoeuróspkej konkurencii. 

Vyhlásenie Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska zhrnulo svoje výhrady a požiadavky v bodoch, ktoré doručili aj ministrovi pôdohospodárstva Richardovi Takáčovi:

  • okamžité vyplácanie priamych platieb,
  • vytvorenie registra užívacích vzťahov k pôde,
  • zelená nafta pre všetkých farmárov,
  • odpustenie sociálnych odvodov pre všetkých farmárov,
  • finančné nástroje – refundácia úrokov z investičných podpôr,
  • odbúranie administratívnej záťaže,
  • odbúranie diskriminácie pri prenájme pôdy v správe SPF,
  • zákaz bezcolného dovozu poľnohospodárskych komodít a potravinárskych výrobkov z Ukrajiny.

Ohľadom týchto požiadaviek zvolali ešte minulý týždeň opoziční poslanci mimoriadny výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Pre neúčasť koaličných poslancov však výbor nebol uznášaniaschopný. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu