V okrese Zlaté Moravce je situácia kritická. Ľuďom zakázali vstup do lesov


Foto: V okrese Zlaté Moravce je situácia kritická. Ľuďom zakázali vstup do lesov Foto: freepik.com/Facebook- Tribeč -potulky pohorím

Okresný úrad v Nitre vydal rozhodnutie o zákaze využívania lesov verejnosťou. Rozhodnutie súdu zverejnila na svojej webovej stránke obec Jedľové Kostoľany.

Zákaz platí od pondelka 25. marca až do odvolania a týka sa troch poľovných revírov: Breziny, Veľká zvernica a Čelár. Dôvodom je výskyt afrického moru ošípaných (AMO) u diviačej zveri. O náleze niekoľkých mŕtvych diviakov sme vás informovali aj pred pár týždňami. 

Podľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Nitre je situácia kritická a zákaz vstupu do lesov by mohol pomôcť zamedziť šíreniu a prenosu nebezpečnej nákazy.


Zákaz využívania lesov verejnosťou platí v týchto oblastiach:

  • poľovný revír Breziny - katastrálne územia: Hosťovce, Lovce, Žikava a Topoľčianky,
  • poľovný revír Veľká zvernica - katastrálne územia: Hosťovce, Lovce, Žikava, Topoľčianky, Hostie, Panský diel, Jedľové Kostoľany
  • poľovný revír Čelár - katastrálne územie: Hostie a Jedľové Kostoľany. 

Zákaz vstupu platí pre všetkých ľudí okrem obhospodarovateľov lesných pozemkov, členov lesnej a poľovnej stráže, členov stráže prírody a rybárskej stráže či užívateľov poľovných revírov. Výnimku majú aj štátni zamestnanci pri výkone štátnej správy a záchranné a ozbrojené zložky. 

Za porušenie zákazu hrozí pokuta do výšky 3 320 eur. Mapy poľovných revírov nájdete TU



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu