V nitrianskej nemocnici majú za sebou raritnú operáciu. 105-ročnej pacientke vymenili bedrový kĺb


Foto: V nitrianskej nemocnici majú za sebou raritnú operáciu. 105-ročnej pacientke vymenili bedrový kĺb Foto: TV JOJ (snímka obrazovky)

Lekári z nitrianskej nemocnice majú za sebou úspešnú, no raritnú operáciu. Pacientke Helenke Náhlovskej z obce Jarok pri Nitre vymenili bedrový kĺb. Možno si poviete, že nejde o nič zvláštne, opak je však pravdou. Pani Helenka totiž už čoskoro oslávi 106 rokov. Neuveriteľný príbeh priniesla reportérka TV JOJ Diana Pavlisová.

Pani Helenku operovali vo Fakultnej nemocnici v Nitre minulý týždeň vo štvrtok a v podstate jej tým zachránili život. Dokým sa jej nestal úraz, keď si pri páde zlomila bedrový kĺb, bola ešte pohyblivá a vedela sama prejsť na toaletu aj sa najesť. „Jak sa mi toto stalo, už koniec,“ povedala 105-ročná pacientka. Zo všetkého najviac sa totiž bojí toho, že už nebude môcť chodiť a bude už len na posteli. 

Prednosta kliniky úrazovej chirurgie však rozhodol, že pani Helenku ešte postavia na nohy. Všetky vyšetrenia dopadli dobre, a tak im nič nebránilo v tom, aby mohli pristúpiť k operácii. 


„Je to fakt neuveriteľné, že takáto babka sa na nič neliečila. Indikovali sme operačný zákrok, čiastočnú náhradu bedrového kĺbu,“ povedal pre TV JOJ prednosta Ortopedicko-traumatologickej kliniky Šimon Kónya a priznal, že za celú svoju prax ešte pacientku v takom vysokom veku neoperoval. Ak by však k operácii nedošlo, pacientke by hrozili ďalšie vážne zdravotné komplikácie. 


Nemocnica informovala, že pacientke napokon vymenili hlavicu stehnovej kosti v spinálnej anestézii. Pacientka sa už v tomto čase zotavuje po operácii a v nemocnici jej nepovedia inak ako babenka. 105-ročná Helenka si tak vyslúžila obdiv nielen zdravotníckeho personálu, ale aj ďalších pacientok na izbe. V minulosti pracovala ako kuchárka, no teraz sa najradšej modlí alebo pozerá televíziu. Radosť má aj zo svojej veľkej rodiny. Doma ju čaká 5 detí,  12 vnúčat, 22 pravnukov a 2 pra pravnúčatá.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu