Týždeň vedy a techniky v Nitre ponúka konferencie, workshopy či diskusie


Foto: Týždeň vedy a techniky v Nitre ponúka konferencie, workshopy či diskusie Foto: uniag.sk

Tento týždeň v dňoch 6. až 12. novembra 2023 sa koná už dvadsiaty ročník podujatia Týždeň vedy a techniky na Slovensku. Ten každoročne organizuje  Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky a Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Organizátori chcú dosiahnuť najmä zlepšenia vnímania vedy v spoločenskom povedomí a priblížiť verejnosti prínosy vedeckého výskumu pre všetky oblasti nášho života. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ako aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre sa tento rok opäť zapojili s množstvom akcií, prednášok či workshopov. 

Slovenská poľnohospodárska univerzita odštartovala vedecký týždeň v pondelok 6. novembra konferenciou na tému európskej politiky a jej súčasných výziev. Konala sa na Fakulte európskych štúdií. 

Fakulta ekonomiky a manažmentu zorganizovala tri workshopy v dňoch 7. a 8. novembra. Zamerané sú na networking v podnikaní, výberové procesy vo firmách a posledný s názvom „Konzumná spoločnosť verzus udržateľná spotreba“ bude spojený s diskusiou so stredoškolákmi. 

Vo štvrtok 9. novembra sa bude konať Vedecká konferencia doktorandov pod záštitou troch fakúlt – Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Fakulta biotechnológie a potravinárstva a Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva. Akcia ponúkne domácim aj zahraničným vedcom možnosť diskutovať o svojich výsledkoch a vzájomne sa konfrontovať. 


Stretnutie s doktorandmi avizuje aj Technická fakulta. Na podujatí s názvom Coffee or tea? sa bude 9. novembra pri čaji a káve diskutovať o vede a doktorandskom štúdiu.

Partnerom podujatia je každoročne aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. „Zamestnanci v spolupráci so študentmi a externými partnermi pripravili až 81 vedeckých a umeleckých podujatí, ktoré sú určené odbornej i laickej verejnosti, žiakom základných škôl a študentom stredných i vysokých škôl,“ informovala škola na svojom webe. 

Návštevníci sa tak tento rok môžu tešiť na množstvo seminárov, prednášok, diskusií, exkurzií a súťaží, pripravené sú aj premietania filmov či online podujatia. Mladší žiaci základných a stredných škôl môžu na prednáške  Ako veci fungujú odhaliť tajomstvo každodenných vecí okolo nás, ako napríklad princíp fungovania lietadiel a mnohých ďalších technológií. 

Prednáška o ChatGPT zas predstaví mládeži potenciál aj nástrahy nových technológií, ktoré menia 21. storočie. Univerzita ďalej pripravuje napríklad seminár o hudobných prvkoch v geometrii, prezentáciu embryotechnológie pre nevedcov, prednášku o kvantových počítačoch a množstvo ďalších tém spracovaným zaujímavým, ale informatívnym spôsobom. 

Kompletný zoznam podujatí nájdete na stránke univerzity TU


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu