Zákaz petárd začne platiť na Slovensku už čoskoro, pre Nitranov sa ale nič nemení


Foto: Zákaz petárd začne platiť na Slovensku už čoskoro, pre Nitranov sa ale nič nemení Foto: Freepik.com

Od budúceho roka si už petardy nekúpite. Na predaj a používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 sa začne od 2. januára 2024 vzťahovať zákaz. S delobuchmi, raketami a rímskymi sviecami sa tak môžete rozlúčiť. 

Novelu zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii schválil parlament ešte v júni. Išlo o návrh poslancov hnutia Sme rodina, ktorí argumentovali najmä tým, že pyrotechnika má škodlivý vplyv hlavne na starších ľudí, chorých, zdravotne znevýhodnených, ale aj na deti a zvieratá. Mnohé z nich sa zrania alebo prídu o život v dôsledku paniky a pokusu o útek.

„Vo všeobecnosti patria medzi najcitlivejšie zvieratá, najzraniteľnejšie voči nebezpečnej pyrotechnike psy a kone. Podľa dostupných štúdií trpí až 45 % psov fóbiou z ohňostrojov a takmer 80 % koní úzkosťou spôsobenou výbuchmi,“ uviedli predkladatelia v návrhu. 

Delobuchy nie, prskavky áno

Nová legislatíva hovorí o zákaze zábavnej pyrotechniky, ktorej hlavným efektom je hluk. Ide teda o niektoré pyrotechnické výrobky druhej (F2) a tretej kategórie (F3). Ich predaj bol doteraz obmedzený iba vekom – kúpiť si ich mohli len ľudia nad 18 a 21 rokov. 

Od roku 2024 si už nebudete môcť kúpiť napríklad petardy, zábleskové petardy, rímske sviece, výmetnice, delobuchy, kompakty či míny. Povolená ostane pyrotechnika 1. kategórie (F1), do ktorej patria prskavky, fontány a rôzne druhy bzučiakov, píšťaliek a motýľov.

Sem sa zaraďuje aj detská pyrotechnika, ako napríklad vybuchovacie guličky. Všetky tieto výrobky sú určené neplnoletým a mladším ako 15 rokov, používať by ich však mali pod dohľadom rodičov alebo zodpovednej osoby.


Len počas silvestrovskej noci 

Použite zábavnej pyrotechniky však bude povolené len v určitý deň a čas, a to na Silvestra 31. decembra od 18:00 do polnoci a 1. januára od polnoci do druhej hodiny ráno

Pokiaľ by niekto chcel spraviť ohňostroj s výrobkami kategórie F2, F3 či F4, potrebuje na to súhlas mesta alebo obce. Musí to však byť minimálne 250 metrov od nemocníc, hospicov, liečební, zariadení sociálnych služieb, útulkov, karanténnych staníc a ďalších podobných zariadení. 

V Nitre platil zákaz už od požiaru v Polygone

K zákazu používania zábavnej pyrotechniky pristupovalo z roka na rok čoraz viac miest a obcí. Pri jej použití však neraz došlo k úrazom, ale aj škodám na súkromnom a verejnom majetku. Presvedčili sa o tom aj obyvatelia Nitry, ktorí pri novoročnom požiari v Polygone prišli o strechu nad hlavou. 

Radnica chcela prechádzať podobným situáciám, práve preto vo februári zaktualizovala všeobecne záväzné nariadenie a celoročne zakázala pyrotechniku kategórie F2 a F3. Výnimku dostala len detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Pre občanov Nitry sa teda od budúceho roka nič zásadne nemení.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu