Po stopách minulosti: Krypta v Demandiciach ukrýva pozostatky šľachtického rodu


Foto: Po stopách minulosti: Krypta v Demandiciach ukrýva pozostatky šľachtického rodu Foto: Facebok/Šľachtické hroby na Slovensku(Milan Ukrop)

Juh Slovenska je bohatý na výnimočné pamätihodnosti, ktoré pripomínajú bohatú históriu kraja. Jednu ukrýva cintorín v obci Demandice, vzdialenej asi 20 kilometrov od Levíc. Nachádza sa tu mauzóleum z 19. storočia. O pamiatke informoval člen internetovej skupiny zameranej na šľachtické hroby. 

Stavba s pôdorysom v tvare pravidelného kríža je miestom posledného odpočinku mnohých predstaviteľov miestnej zemepanskej rodiny Majthényiovcov. Ide o starobylý hornouhorský zemiansky a barónsky rod. 

Krypta stojí od roku 1881 a je tu pochovaný barón Ladislav Majthényi s manželkou barónkou Ludovikou Nagy de Pél a ich synom barónom Ottom Majthényim. Ladislav Majthényi žil v rokoch 1798-1881 a pôsobil ako župan Tekovskej župy. 

V krypte leží aj ich dcéra barónka Kamila Majthényiová s manželom Jánom Paczolayom a ich synom barónom Antonom Majthényi. Nakoniec tu bola pochovaná aj ich druhá dcéra Katarína Sabadhegyová s manželom Zoltánom Szabadhegyim.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu