Prezidentské voľby: Nitrianski voliči už môžu žiadať o hlasovací preukaz. Ako ho získať ?


Foto: Prezidentské voľby: Nitrianski voliči už môžu žiadať o hlasovací preukaz. Ako ho získať ? Foto: Facebook/Mesto Nitra

Prezidentské voľby sa blížia a pokiaľ už viete, že v čase ich konania nebudete v mieste vášho trvalého bydliska, môžete si vybaviť hlasovací preukaz. Prvé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024 a prípadné druhé kolo bude v sobotu 6. apríla 2024

O vydanie preukazu môžete obce a mestá žiadať od stredy 7. februára. Vďaka nemu tak budete môcť voliť kdekoľvek na Slovensku - v jednej z 5 938 volebných miestností. 

Jednou žiadosťou zároveň viete požiadať o hlasovacie preukazy pre obe kolá volieb, musíte to však zreteľne uviesť.


Ako môžete požiadať o hlasovací preukaz? 

  • Osobne (alebo prostredníctvom osoby splnomocnenej žiadateľom) na mestskom alebo obecnom úrade najneskôr do 22. marca (pre prvé kolo volieb) a najneskôr do 5. apríla (pre druhé kolo volieb).
  • Elektronicky a listinne - najneskôr do 4. marca (pre prvé kolo volieb) a najneskôr do 14. marca (pre druhé kolo volieb). Listinná žiadosť musí byť do uvedených termínov aj mestu doručená. 

Čo musí obsahovať listinná alebo mailová žiadosť?

Žiadosť musí obsahovať nasledovné údaje o voličovi:


  • meno a priezvisko,
  • rodné číslo,
  • štátnu príslušnosť,
  • adresu trvalého pobytu,.
  • adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

Ak uvediete, že hlasovací preukaz vám prevezme iná osoba, v žiadosti musíte uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu. Podpis na žiadosti nemusí byť úradne osvedčený.

Čo si so sebou vziať do volebnej miestnosti?

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, preto by ste s ním mali nakladať opatrne. Ak ho stratíte, nový vám už obec nevydá. 

Hlasovací preukaz je platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený. Okrem neho si sebou nezabudnite vziať aj občiansky preukaz. Bez týchto dvoch vecí vás k voľbám nepustia.

Viac informácií o vybavení hlasovacieho preukazu nájdete TU.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu