FOTO: Na očnom v Nových Zámkoch ordinuje šteňa. Z labradorky Brye raz bude vodiaci pes


FOTO: Na očnom v Nových Zámkoch ordinuje šteňa. Z labradorky Brye raz bude vodiaci pes
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

Na oftalmologickom oddelení v novozámockej nemocnici majú novú „kolegyňu“. Brya je 6-mesačná fenka labradora, ktorá tu od februára trénuje, aby z nej raz bol vodiaci pes pre nevidiacich. 

Jej vychovávateľkou je oftalmologička MUDr. Gabriela Gulyásová, ktorá sa zapojila do dobrovoľníckeho programu, a podujala sa na túto neľahkú úlohu.

„Adepti na vodiace psy musia absolvovať náročný proces tréningu, a jednou z etáp je aj pobyt v nemocnici,“ povedala Gulyásová a vysvetlila, že je to preto, aby pes spoznal rôzne podnety a situácie v ľudskom svete. 


Pred sebou má ešte dlhú cestu

Bryu ešte čaká dlhá a náročná cesta, kým sa z nej stane vodiaci pes. Na oftalmologickom oddelení „pracuje“ od februára a pacienti ju tu môžu stretnúť do konca augusta. Po tom, čo dosiahne jeden rok, prejde do druhej fázy tréningu. Ten však už bude prebiehať mimo prostredia nemocnice. 

„Po jednom roku, keď bude povahovo aj zdravotne spĺňať všetky kritériá, sa jej začne špeciálny výcvik a rok bude bývať u profesionálneho cvičiteľa, ktorý sa jej bude venovať. Po tom, čo absolvuje všetky skúšky už pôjde k novému majiteľovi - človeku so zrakovým postihnutím,“ objasnila Gulyásová celý proces výcviku. 


Keď je v práci, nikto ju nemôže hladkať

Hoci je to rozkošné šteniatko, pacienti ho nemôžu hladkať. Upozorňuje ich na to aj žltá vesta, ktorú Brya nosí počas pobytu v nemocnici, a jej špeciálnu verziu bude nosiť i po absolvovaní výcviku. Po oddelení sa môže pohybovať voľne, väčšinu času však prespí pri pani doktorke, zatiaľ čo ona pracuje.

„Brya musí byť poslušná a udržiavať pokoj aj v rušnom prostredí,“ dodala doktorka Gulyásová. Odozvy od ľudí sú zatiaľ pozitívne. Väčšina pacientov má z prítomnosti psíka v ambulancii radosť. 

Nemocnica im udelila výnimku

Na cvičiteľov vodiacich psov však zákon nemyslí a nemôžu sa s nimi pohybovať všade. Na to, aby Brya mohla chodiť so svojou vychovávateľkou do nemocnice, musela dostať výnimku. Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky im ju ako jediná udelila.

„Spolu s organizáciou Psi na život sme poslali žiadosť na riaditeľstvo. Vďaka empatii a sociálnemu cíteniu pani riaditeľky sme dostali súhlas, že Brya môže chodiť do nemocnice so mnou,“ ozrejmila oftalmologička. 

Ak by ste sa aj vy chceli zapojiť do dobrovoľníckeho programu, viac informácií nájdete práve na stránke občianskeho združenia Psi na život.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu