V Nitre vlani horelo najmenej za 10 rokov, škody po požiari Polygonu však boli miliónové


Foto: V Nitre vlani horelo najmenej za 10 rokov, škody po požiari Polygonu však boli miliónové Foto: HaZZ

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Nitre predložilo mestskému zastupiteľstvu štatistiky o požiarovosti za rok 2023.

Tie ukázali, že v meste minulý rok vznikol požiar až 86-krát, v priemere teda horelo každý štvrtý deň. Dobrou správou ale je, že je to o 15 požiarov menej ako rok predtým a zároveň najmenej od roku 2013.

Jedno úmrtie a dvaja zranení 

Požiar sa stal osudným jednej osobe v mestskej časti Mlynárce a dvaja ľudia sa zranili. Najčastejšou príčinou, prečo niekde horelo, bolo úmyselné zapálenie. Došlo k tomu až v 23 prípadoch.

Niekedy sa im však presnú príčinu vzniku požiaru nepodarilo zistiť. Prečo uplynulý rok došlo k 28 požiarom tak ostáva záhadou. 


Najväčšie škody boli po požiari Polygonu

Škody na majetku sa navyše vyšplhali do astronomických čísiel. Vzniknuté priame škody boli o takmer tri milióny eur vyššie ako pred rokom a vyčíslili ich na viac ako 3,8 milióna eur. 

„Najvýznamnejší podiel na celkovej sume priamych škôd mal prípad vzniku požiaru polyfunkčného domu z 1. januára 2023 s vyčíslenou priamou škodou vo výške 3 500 000,- €. Pri tomto požiari nedošlo k usmrteniu ani zraneniu osôb,“ píše sa v Správe o požiarovosti na území mesta Nitra za rok 2023. Išlo o obrovský požiar, ku ktorému došlo počas silvestrovských osláv na prelome starého a nového roka. Na vine bola pyrotechnika. 


Hasičom sa však svojím skorým zásahom podarilo uchrániť majetok ľudí vo výše 13 miliónov eur. Následné škody podľa štatistík predstavovali 6 600 eur. 

Staré mesto vlani viedlo

Hasiči ešte dodali, že najviac zásahov mali počas mája, kedy museli hasiť až 15 požiarov. Najmenej ich bolo v novembri, a to len dva.

Štatistiky tiež prezradili, v ktorých mestských častiach horelo v roku 2023 najčastejšie. Prvé miesto si odnieslo Staré mesto, došlo tu k 43 požiarom.

„V 23 prípadoch vzniku požiaru sa jednalo o opakované požiare nelegálnej skládky odpadu na Súľovskej ulici,“ vysvetlili hasiči dôvod, prečo má Staré mesto takú zlú štatistiku.

Ďalej nasledovala Klokočina s ôsmimi požiarmi a rovnaký počet, teda sedem, má Chrenová a Horné Krškany. V Janíkovciach a Dražovciach vlani nehorelo vôbec. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu