RTVS hrozí koniec, Šimkovičová má s ňou iné plány a chystá viacero zmien


Foto: RTVS hrozí koniec, Šimkovičová má s ňou iné plány a chystá viacero zmien Foto: Úrad vlády

Do medzirezortného pripomienkového konania sa dostala novela zákona o RTVS z dielne ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). Tá redefinuje jej fungovanie ako verejnoprávneho média. Po trinástich rokoch má Rozhlas a televízia Slovenska skončiť. RTVS nahradí úplne nová inštitúcia, Slovenská televízia a rozhlas, ktorá má byť podľa novely „verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia“.

Okrem toho by schválenie novely znamenalo odchod súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja, ktorý je vo funkcii od roku 2022. Šéfom RTVS mal byť do roku 2027. Aktuálne riaditeľa volia poslanci v parlamente a ich voľbe prechádza verejné vypočutie. Podľa Šimkovičovej novely by riaditeľa mala po novom voliť kontrolná rada.


„RTVS aj s jej ružovučkým logom sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Verím, že získa riaditeľa čo neprešiel osobným bankrotom, bude mať moderátorov, čo nie sú politici Progresívneho Slovenska a vlastnú tvorbu televízia už nebude robiť cez externé kamarátske firmy,“ napísal na sociálnej sieti minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Rýchly proces s Machajom

Zmeny však chystá aj v rade. V súčasnosti má deväť členov, Šimkovičová plánuje toto číslo zmeniť na sedem. Štyroch z nich bude stále voliť Národná rada, troch má menovať či odvolávať priamo ministerka kultúry. Dvoch si môže vybrať sama a jedného na odporúčanie ministra financií. Aktuálne je ním Ladislav Kamenický za Smer-SD. 

Novela mení aj dôvody, za akých môže byť riaditeľ verejnoprávneho média odvolaný. „Rada Slovenskej televízie a rozhlasu odvolá generálneho riaditeľa, ak opakovane konal v rozpore s rozhodnutím rady,“ uvádza novela. Rada však bude môcť riaditeľa odvolať aj bez udania dôvodu. 


Riaditeľa RTVS je dnes možné odvolať, ak nevykonáva svoju funkciu najmenej tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace, ak kontrolná rada počas šiestich po sebe nasledujúcich mesiacov uznesením opakovane konštatuje, že RTVS si neplní úlohy, alebo ak rada trikrát po sebe neschváli rozpočet.

Rada číslo dva

Novela prináša aj ďalšiu novinku. Okrem kontrolnej rady by mala vzniknúť aj Programová rada, ktorá by mala posudzovať a kontrolovať program verejnoprávnej televízie a rozhlasu z hľadiska dodržiavania verejnoprávneho charakteru vysielania. Bude mať jedenásť členov, pričom deviatich bude voliť parlament. Dvoch budú voliť zamestnanci Slovenskej televízie a rozhlasu.

Opozícia chystá ďalšie protesty

Lídri opozície reagovali na Šimkovičovej novelu zvolaním ďalších protestov. Najbližší bude v piatok, 15. marca o 18:00 hod. na Námestí Slobody v Bratislave. “Včera vláda ohlásila frontálny útok na RTVS, chcú ovládnuť a zničiť nezávislé médiá. Už sa zmocnili tajnej služby a polície, zrušili špeciálnu prokuratúru a vyhrážajú sa aj Ústavnému súdu. Robia nám hanbu v zahraničí a ohrozujú miliardy z eurofondov. Toto im naozaj nesmie prejsť,” zdôraznil Šimečka v stanovisku. 

SaS konanie Ficovej vlády prirovnáva časom Vladimíra Mečiara. “Teraz ale Fico ohrozuje eurofondy, útočí na bratov Čechov, chce ovládnuť RTVS či SIS po vzore Mečiara,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. KDH sa protestov nezúčastní z dôvodu konania ich víkendového snemu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu