Veľká bubnovačka v Nitre: Tisícky detí sa spoja, aby upozornili na násilie páchané na tých najmenších


Foto: Veľká bubnovačka v Nitre: Tisícky detí sa spoja, aby upozornili na násilie páchané na tých najmenších Foto: Facebook / Centrum Slniečko, n.o.

V pondelok 20. novembra sa bude opäť bubnovať za práva detí. Do bubnovačky sa zapojí vyše 150-tisíc detí naprieč Slovenskom a Českom, aby spoločne poukázali na násilie páchané na deťoch, vyslovili mu jedno hlasné NIE a pripomenuli dôležitosť včasnej prevencie.

Desiaty ročník podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“ sa koná na Slovensku pod záštitou prezidentky Zuzany Čaputovej a v Čechách pod záštitou prezidenta Petra Pavla a Evy Pavlovej, prvej dámy.

V Nitre bubnujú už niekoľko rokov

Celé to začalo v roku 2014 v Nitre, a preto sa aj tento rok bude bubnovať i na Svätoplukovom námestí, a to v čase od 10:00 do 11:00 hod. V prípade zlého počasia sa akcia presunie do Mestskej haly - Čermáň. 

Podujatie v Nitre zastrešujú Centrum Slniečko, n. o. a Mesto Nitra. S rytmom bude bubnujúcim tradične pomáhať už desiaty rok Igor Holka spolu s bubnovou show CAMPANA BATUCADA. Súčasťou programu bude aj vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení zapojeným do výtvarnej súťaže na tému: ´Ako by vyzeral svet bez násilia?´, vyhlásenou organizátormi podujatia v Nitre,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Záštitu nad výtvarnou súťažou prevzal primátor Nitry Marek Hattas. „Bol by som najradšej, keby násilie na deťoch neexistovalo. Bohužiaľ, stále je to téma, ktorá rezonuje, a tak považujem za svoju primátorskú povinnosť a našu povinnosť ako samosprávy prispieť k právam detí žiť v milujúcom a bezpečnom prostredí,“ vysvetlil primátor.

Ako spoločnosť sme niekde zlyhali

Od prijatia Dohovoru o právach dieťaťa ubehlo už 33 rokov. Ani dnes sa však nedá povedať, že deti na Slovensku a Česku sú dostatočne chránené a rešpektované. 


„Uvedomujem si, že sme ako spoločnosť niekde zlyhali a zlyhávame. Uvedomujem si, že je to na nás dospelých, aby sa ochrana detí pred násilím stala prioritou. Deti by nemali zažívať násilie. A som rada, že to aj tento rok nahlas počas bubnovačky dajú nám dospelým vedieť, že ich hlas je dôležitý. Nevedia za seba bojovať, dokážu ale nemlčať. My dospelí by sme ich nemali umlčať a nemali by sme byť ticho. Lebo ticho, ani nás a ani deti, pred násilím neochráni,“ povedala Mariana Kováčová, zakladateľka organizácie Centrum Slniečko.

Zapojiť sa môže každý

Do bubnovačky sa môže zapojiť každý - spolky, inštitúcie, firmy i rodiny doma. Okrem samotného bubnovania budú počas celého týždňa organizované rôzne podporné aktivity k téme prevencie násilia. V školách sa budú premietať filmy, viesť rozhovory či diskusie.

Hlavnými organizátormi sú tri organizácie, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri ochrane detí pred násilím na Slovensku a v Čechách - Centrum Slniečko, Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch a Centrum Locika.

„Mimovládne organizácie sú absolútne neoddeliteľnou súčasťou zdravej a správne nastavenej občianskej spoločnosti. Moja päťročná skúsenosť vo funkcii primátora krajského mesta hovorí, že bez neziskoviek, akou je aj Centrum Slniečko, by naša spoločnosť nefungovala. Štát jednoducho nezvláda pokryť všetky potreby občanov, v tomto prípade detí. Som nesmierne hrdý na každú jednu mimovládku, ktorá prispieva k lepšiemu chodu našej krajiny,“ dodal primátor Hattas.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu