FOTO: V Nitre sa začal advent. Pútnici zniesli z hradu svetlo a Mikuláš rozsvietil vianočný stromček


FOTO: V Nitre sa začal advent. Pútnici zniesli z hradu svetlo a Mikuláš rozsvietil vianočný stromček
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Biskupstvo Nitra

Na Nitrianskom hrade aj tento rok na prvú adventnú nedeľu požehnali adventný veniec a sviecu, ktorej svetlo potom pútnici zniesli do vianočného mestečka na Svätoplukovom námestí. Informovalo o tom nitrianske biskupstvo

V podvečer 3. decembra sa na hornom nádvorí hradu zišlo množstvo ľudí s lampášmi, kahancami a svietnikmi, aby si pozreli tradičné požehnanie adventného venca, ktoré vykonal kancelár Biskupského úradu Miroslav Cimerák. Zapálil na ňom aj prvú sviečku a účastníci adventného sprievodu si od nej mohli zažať svoje lampášiky.

Skôr než sa vybrali na cestu nocou - via noce, im ešte kancelár adresoval niekoľko slov a vo svojom príhovore sa zamyslel nad skutočným zmyslom a významom adventu.


Prvou zastávkou pútnikov bol Mariánsky stĺp pod Nitrianskym hradom, kde si spomenuli na všetkých zosnulých. Pristavili sa tiež pri soche nitrianskeho kniežaťa Pribinu, aby si uctili pamiatku našich predkov.

Po príchode na Svätoplukovo námestie sa v spolupráci s mestom Nitra uskutočnilo slávnostné otvorenie vianočného mestečka. Verejnosť s nadšením čakala aj na príchod Mikuláša, ktorý pomohol rozsvietiť vianočný stromček. Pripravený bol i kultúrny program - vystúpenie detí zo Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského v Nitre a Základnej umeleckej školy Myjava a koncert kapely Dora.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu