Ľudia s preukazom ŤZP v Nitre zaplatia za parkovacie miesta takmer 100 eur ročne, zmien bude viacero


Foto: Ľudia s preukazom ŤZP v Nitre zaplatia za parkovacie miesta takmer 100 eur ročne, zmien bude viacero Foto: Nitrak.sk

Občania Nitry si za parkovanie opäť priplatia, tentoraz to budú osoby s preukazom ŤZP. Až doteraz mohli stáť na svojich pridelených miestach bezplatne, nové všeobecne záväzné nariadenie mesta to však mení.

O novej miestnej dani za osobitné užívanie verejného priestranstva trvalým parkovaním vozidla rozhodli mestskí poslanci ešte v októbri, pričom zmeny nadobudli platnosť v polovici novembra. 

Ročne zaplatia takmer 100 eur

Navrhovaná výška poplatku je 0,015 eur za meter štvorcový na deň. Nová daň by tak osoby s ťažkým zdravotným postihnutím pripravila ročne o takmer 100 eur.

„Pre kolmé parkovacie miesto o rozmeroch 3,5 m x 5,0 m x 0,015 €, tak ročná daň predstavuje sumu vo výške 95,80 €; pre pozdĺžne parkovacie miesto 2,20 m x 6,50 m x 0,015 € ročná daň predstavuje sumu vo výške 78,30 €,“ uvádza sa v novom všeobecne záväznom nariadení. 


Do mestskej pokladnice by tak pritieklo 16-tisíc eur za kolmé, prípadne šikmé parkovacie miesta, a viac ako 13-tisíc eur za pozdĺžne. Dokopy teda vyše 29-tisíc eur. Radnica však odmieta, že by si týmto opatrením chcela vylepšiť rozpočet.


Sprísni sa proces vyhradenia miest

Okrem toho, že si za vyhradené parkovacie miesto budú musieť ľudia so zdravotným postihnutím zaplatiť, sa má sprísniť aj celý proces vyhradenia týchto miest. Ako sa uvádza v nariadení, dohliadať na to má Komisia Mestského zastupiteľstva pre mobilitu a zo strany výborov mestských častí má dôjsť k väčšej selekcii.

Predpokladá sa aj zníženie počtu vyhradených parkovacích miest na približne 70 percent. V roku 2022 bolo pritom v Nitre 247 vyhradených parkovacích miest pre ŤZP osoby. 

Za opätovnú montáž značiek už zaplatíte

Ak si nepredĺžite platnosť povolenia 60 dní pred uplynutím doby, povolenie stratí platnosť a značky budú demontované.

Zmenou bude aj to, že ak by ste opäť požiadali o vyznačenie parkovacieho miesta, za montáž dopravného značenia už budete platiť vy, a to v plnej výške. Celkové náklady za značky a zriadenie parkovacieho miesta sú podľa novej zmluvy vo výške 213 eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu